Nyheter

Kopparprisets berg- och dalbana

Publicerat

den

Kopparpriset sjönk åter kraftigt under torsdagen och handlades nära de nivåer som senast sågs under den globala finanskrisen. Coronaviruset drar ner den ekonomiska aktiviteten vilket i sin tur drar ner efterfrågan på koppar. Men den stora osäkerheten kring hur stor påverkan coronaviruset kommer att ha på ekonomin gör att kopparpriset åker berg- och dalbana.

Priset i handeln i New York sjönk med mer än 8 procent till 1,9725 dollar per pund (4350 dollar per ton), den lägsta nivån sedan början av januari 2016, då koppar handlades under $ 2,00 under en vecka. Förra gången koppar handlades så lågt under en långvarig period var 2008 och 2009.

Metallen kämpade sig tillbaka och priset steg med 11,6 %, terminen med leverans i maj handlades under mitten av eftermiddagen till 2,1990 dollar.

”När det gäller att förstå den kortsiktiga dynamiken i utbud och efterfrågan är osäkerheten den högsta jag kan komma ihåg,” säger Mark Hansen, verkställande direktör för metallhandelshuset Concord Resources, till Bloomberg.

Global recession

Tack vare dess utbredda användning inom industri, transport, konstruktion och kraftnät är koppar sårbar för avmattning i ekonomin.

En panel med 80 ekonomer som tillfrågats av FocusEconomics, ett Barcelona-baserat undersökningsföretag, har blivit markant mer pessimistisk om den globala effekten av pandemin.

Nästan två tredjedelar av paneldeltagarna förväntar sig nu en global lågkonjunktur under de kommande 12 månaderna, upp från 43 % i förra veckans opinionsundersökning, och trots de många finanspolitiska och monetära stimulansåtgärder som meddelats under de senaste dagarna säger FocusEconomics.

Utbudet i Sydamerika

Producenter över hela Sydamerika, där huvuddelen av världens koppar produceras, har stoppat eller avbrutit verksamheten och bromsat byggprojekt.

Det Hong Kong-noterade företaget MMG sade under torsdagen att verksamheten vid bolagets Las Bambas-gruva med förväntad produktion i 360kt-sortimentet för detta år hade minskat tillfälligt efter att Peru förklarade ett nödläge.

Anglo American sade tidigare den här veckan att de kommer att bromsa byggandet av sitt Quellaveco-projekt på 5 miljarder dollar i Peru och på torsdagen sa gruvföretaget att det skalar ner verksamheten vid sin koppargruva i Los Bronces i Chile.

Världens näst största kopparproducent, Chiles statliga Codelco, sade på onsdag att de planerade att minska sin verksamhet medan världens största producent av metallen, BHP, säger att pandemin hittills inte har påverkat produktionen.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version