Connect with us

Nyheter

Kopparpriset sjunker till lägsta nivån sedan april

Published

on

Basmetallen koppar

Kopparpriset sjönk på onsdagen trots rädslan för försörjningsstörningar från Las Bambas-gruvan i Peru och strejker hos topproducenten Chile. Kopparpriset handlas till lägsta nivån sedan april 2021.

Koppar för leverans i september sjönk 2,7 procent från tisdagens avräkningspris och noterade 4,0985 dollar per pund (9 035 dollar per ton) på Comex i New York, den lägsta nivån sedan april.

Koppar

Invånare nära MMG:s Las Bambas-gruva har blockerat en väg som används för att transportera metallen efter en två veckors vapenvila, sade samhällsledare på tisdagen. Förra månaden störde en fyra dagar lång blockad driften av gruvan, som producerar cirka 400 000 ton koppar om året.

Strejker började förra veckan vid Caserones- och Andina-gruvorna i Chile medan Teck avbröt verksamheten i Highland Valley i Kanada på grund av risk för eldsvåda. Verksamheten i Highland Valley återupptogs i onsdags.

Trots försörjningsrisken har kopparpriset tyngts av möjlig åtstramning av politiken i vissa större ekonomier och ett ökat antal globala coronavirusfall.

Toppkonsumenten Kina meddelade i veckan att dess raffinerade kopparimport sjönk för fjärde månaden i rad i juli, vilket ökar känslan av förlorad momentum.

Ny regering

Perus nya socialistiska regering sade i veckan att den arbetar med gruvindustrin på ett nytt tillvägagångssätt för samhällsrelationer för att låsa upp mer av landets mineralrikedom.

”Alla företag är nöjda hittills”, sa energi- och gruvministern Ivan Merino i en intervju på lördagen. ”Vi är alla överens om att alla projekt måste få ett nytt socialt ansikte, att vi behöver en ny pakt.”

Ministerns försonande och pragmatiska ton kan ytterligare lindra farhågor som väckts av samtal i valkampanjen om större statligt ingripande i naturresurser som skulle kväva investeringar och framtida produktion. Spända relationer mellan gruvprojekt och ofta isolerade landsbygdssamhällen i kombination med långsamma tillstånd har försvårat branschens framsteg. Gruvdrift omfattar 60 procent av exporten från Peru, främst för den kinesiska marknaden.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära