Nyheter

Kopparpriset sjunker till lägsta nivån sedan april

Publicerat

den

Kopparpriset sjönk på onsdagen trots rädslan för försörjningsstörningar från Las Bambas-gruvan i Peru och strejker hos topproducenten Chile. Kopparpriset handlas till lägsta nivån sedan april 2021.

Koppar för leverans i september sjönk 2,7 procent från tisdagens avräkningspris och noterade 4,0985 dollar per pund (9 035 dollar per ton) på Comex i New York, den lägsta nivån sedan april.

Invånare nära MMG:s Las Bambas-gruva har blockerat en väg som används för att transportera metallen efter en två veckors vapenvila, sade samhällsledare på tisdagen. Förra månaden störde en fyra dagar lång blockad driften av gruvan, som producerar cirka 400 000 ton koppar om året.

Strejker började förra veckan vid Caserones- och Andina-gruvorna i Chile medan Teck avbröt verksamheten i Highland Valley i Kanada på grund av risk för eldsvåda. Verksamheten i Highland Valley återupptogs i onsdags.

Trots försörjningsrisken har kopparpriset tyngts av möjlig åtstramning av politiken i vissa större ekonomier och ett ökat antal globala coronavirusfall.

Toppkonsumenten Kina meddelade i veckan att dess raffinerade kopparimport sjönk för fjärde månaden i rad i juli, vilket ökar känslan av förlorad momentum.

Ny regering

Perus nya socialistiska regering sade i veckan att den arbetar med gruvindustrin på ett nytt tillvägagångssätt för samhällsrelationer för att låsa upp mer av landets mineralrikedom.

”Alla företag är nöjda hittills”, sa energi- och gruvministern Ivan Merino i en intervju på lördagen. ”Vi är alla överens om att alla projekt måste få ett nytt socialt ansikte, att vi behöver en ny pakt.”

Ministerns försonande och pragmatiska ton kan ytterligare lindra farhågor som väckts av samtal i valkampanjen om större statligt ingripande i naturresurser som skulle kväva investeringar och framtida produktion. Spända relationer mellan gruvprojekt och ofta isolerade landsbygdssamhällen i kombination med långsamma tillstånd har försvårat branschens framsteg. Gruvdrift omfattar 60 procent av exporten från Peru, främst för den kinesiska marknaden.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version