Nyheter
Kopparpriset, en indikator också på börskurserna
Koppar, ofta kallad den röda metallen på råvarumarknaderna, går också under namnet ”Dr Copper” och sägs vara den enda metallen med en doktorsexamen i nationalekonomi. Eftersom kopparanvändningen är mycket konjunkturkänslig, där betydande användningsområden är rör och elledningar vid husbyggande samt i elektronikindustrin, medan utbudet är oelastiskt, svänger kopparpriset ofta i takt med konjunkturen.
Det gör att kopparpriset används som en sammanfallande aktivitetsindikator. Idag står Kina för 40 procent av kopparkonsumtionen i världen och därmed mäter kopparpriset inte minst den ekonomiska aktiviteten i Kina. Detta är inte minst intressant då konsumtionen ställs emot befolkningsmängden. Kina har i dag 20 procent av världens befolkning – och svarar för 12 procent av den aggregerade bruttonationalprodukten globalt. Kina konsumerar således betydligt mer koppar per capita än genomsnittsmänniskan på vårt jordklot. Vi har sett hur den kinesiska ekonomin varit den som agerat draglok under de senaste åren, det finns således ett samband mellan efterfrågan på koppar och ekonomisk tillväxt
Divergens mellan kopparpriset och aktiekurserna
Baserat på historiska data har inte kopparn någon hälsosam historia att förtälja. Under det senaste decenniet har priset på koppar och S&P500-indexet tenderat att följa varandra tätt. Det har emellertid förekommit perioder när dessa två har divergerat.
Förra gången vi såg hur kopparpriset rörde sig nedåt en längre period medan S&P500 steg var under slutet av 2006 – början av 2007. Naturligtvis steg aktiemarknaden under 2007, men kopparpriset kom aldrig att överstiga toppnoteringen 2006. Vi vet alla hur den situationen slutade. Spreaden S & P 500 mot koppar har nu stigit till samma nivå som för perioden 2006-2007. Skulle kopparpriset fortsätta att bryta ned finner vi det allt mer oroande för aktiekurserna.
Diagrammet ovanför visar hur kopparpriset (den svarta kurvan) rört sig i förhållande till S&P500 (den röda kurvan) under det senaste året. Nedan ser vi samma relation sedan mars 2005.
Nyheter
Stabilt inför vintern på osäker elmarknad
Hösten har präglats av emellanåt kraftig blåst, regn och snö vilket har gett mycket vindkraft och välfyllda vattenmagasin i både Sverige och Norge. Detta ger goda förutsättningar inför vintern. Den första vintermånaden inleds nu med fortsatt svängiga elpriser och stora prisskillnader mellan elområdena.
December inleds med temperaturer något över det normala, välfyllda vattenmagasin och mycket vindkraft vilka påverkar elpriset nedåt.
– I vårt avlånga land finns det stora elprisskillnader, inte bara från timme till timme utan även mellan de fyra elområdena. Även lägre förbrukning under helgerna och högre förbrukning vardagar påverkar elpriset. Det som dock påverkar mest är det oförutsägbara och skiftande vädret som i sin tur skapar såväl elpristoppar som rekordlåga elpriser, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften går på 87 procent av total kapacitet. Det har blåst ordentligt vilket har gett mycket vindkraft. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, fortsätter att öka. Den planerade isläggningen i Lule älv, som görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern, genomförs runt månadsskiftet och leder till kortare tids produktionsneddragning. Begränsningen väntas ha en mindre påverkan på elpriserna mycket tack vare vindkraften. Isläggning för vattenkraft i övriga vattendrag fortsätter under december.
Det råder dock stor osäkerhet på den europeiska elmarknaden. Priset på gas har börjat stiga vilket märks inte minst på de tyska elpriserna som även påverkar södra Sverige och Danmark.
Det kan svänga fort. I dag ser det bra ut men om vädret slår om till kraftig kyla, samtidigt som tillgången på gas minskar kraftigt, kan det ställa till det även på den nordiska elmarknaden.
November 2024 (medelspotpris) | November 2023 (medelspotpris) | |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,96 öre/kWh | 60,90 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 18,09 öre/kWh | 60,90 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 66,95 öre/kWh | 82,13 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 84,65 öre/kWh | 84,72 öre/kWh |
Nyheter
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
Kina gör en stor satsning på kol i den västra regionen Xinjiang rapporterar Bloomberg. Xinjiang växer fram som Kinas fjärde hubb för kolproduktion i landet. Produktionskostnaden är väldigt låg, den ligger på omkring 100 yuan per ton, att jämföra med det nationella genomsnittet på 370 yuan. Produktionen förväntas nå över en halv miljard ton i år.
Tidigare har den geografiska platsen varit ett problem eftersom den ligger tusentals kilometer från Kinas megastäder på östkusten. Men i stället för att flytta råvaran eller elektriciteten till östkusten så har Kina flyttat industriproduktion till den billiga energin. Den energislukande produktionen av polykisel för solceller och aluminium drar nytta av tillgången på billig kolkraft och och solenergi.
Kinas kolhubbar Shanxi och Inre Mongoliet producerar vardera över 1 miljard ton kol per år och Shaanxi har växt till över 700 miljoner ton.
Nyheter
Ett samtal om olje- och guldpriset med Michael Brown
Guldpriset har efter en längre tid av uppgång haft en sämre utveckling på senare tid. Michael Brown, Londonbaserad seniorstrateg på mäklarfirman Pepperstone anser dock att mycket talar för en fortsatt stark prisutveckling.
Olja har haft en ganska dålig utveckling under ännu längre tid och enligt Michael Brown spelar geopolitik en mindre roll. En betydligt viktigare faktor, även framöver, är efterfrågan. Om Donald Trump gör vad han sagt att han ska göra, att öka USAs oljeproduktion till ännu högre rekordnivåer, då kommer det att ha en dämpande effekt på priset.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter3 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor
-
Analys4 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly