Connect with us

Nyheter

Koppar bryter mark efter förbättrade fundamenta

Published

on

Glänsande koppar

Kopparpriset steg i onsdags över 3 USD per pound. Det är första gången på två år som denna viktiga basmetall handlas så pass högt. Orsaken till uppgången är förbättrad kinesisk efterfrågan och problem i den globala leveranskedjan.

Glänsande koppar

Comex koppar-terminer steg med 0,6 procent till 3,009 USD per pound och steg över den noggrant bevakade 3-dollars nivån för första gången sedan juni 2018. Kopparpriserna har stigit med ungefär 25 procent under de senaste tre månaderna och är en av de mest bäst presterande tillgångarna under perioden.

Många analytiker hävdar att ett kopparpris på 3 dollar stimulerar gruvföretag att starta nya projekt för att utvinna metallen, rapporterar Wall Street Journal. Minskade investeringar i nya gruvor på grund av låga priser de senaste åren är en hausseartad faktor för industrimetallen, som används för att tillverka allt från smartphones till bostäder.

Priserna är nära knutna till efterfrågan i Kina, som står för ungefär hälften av den globala kopparkonsumtionen. Den kinesiska efterfrågan på koppar sjönk tidigt på året när Coronaviruset orsakade utbredda avstängningsåtgärder, men de har återhämtat sig sedan tillverkningsaktiviteten i Kina ökade.

”Efterfrågan på metall verkar fungera bättre med tanke på återhämtningen i den globala tillverkningen” sade Edward Meir, en konsult med inriktning på metaller vid mäklaren ED&F Man Capital Markets.

På utbudssidan sa gruvgiganten Rio Tinto att ett smältverk vid en gruva i Utah har problem efter underhåll. Smältverket förväntas fungera om två månader, men det har minskat sin beräkning av kopparproduktionen för 2020 som ett resultat av avstängningen. Dessutom har länder runt om i världen, som Chile, också störningar på grund av Covid-19-pandemin och arbetskonflikter.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *