Connect with us

Nyheter

Köparna säger nej till danskt spannmål

Published

on

Spannmål växer

Spannmål växerTidigare år har vi sett hur Kina vägrat ta emot majs från amerikanska odlare eftersom de kinesiska uppköparna inte velat ha genmodifierad spannmål. Nu är ett annat lands spannmål ifrågasatt på de globala spannmålsmarknaderna. Det danska spannmålet har under de senaste åren tappat allt för mycket i kvalité för att köparna skall vilja ta emot det. Allt fler spannmålsköpare, framförallt i Asien, väljer tillägget ”Danish excluded” när de beställer sitt spannmål från Europa. Andra accepterar endast danskt spannmål om de får stora rabatter.

Bristen på gödning är problemet

Enligt en intern rapport från det danska spannmålsföretaget DLG, som har verksamhet i både Danmark och Tyskland, håller det danska fodervetet en proteinhalt som är 27 procent lägre än sin tyska motsvarighet. När DLG jämförde hela den nordtyska spannmålsproduktionen 2014 med den danska fann företaget att det var 40 procent mer protein i det tyska spannmålet.

Det har under en lång tid varit känt att kvalitén på det danska spannmålet har blivit sämre de senaste 25 åren och att proteininnehållet varit fallande. Förklaringen till detta beror bland annat på den danska lagstiftningen. I Danmark finns en särregel som innebär att de danska jordbrukarna inte får använda samma mängder gödning som andra lantbrukare i EU.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *