Följ oss

Nyheter

Kommer oljepriset falla till 20 USD eller stiga till 70 USD per fat?

Publicerat

den

Ett rostigt oljefat

Ett rostigt oljefatGoldman Sachs säger att de ser ett pris på 20 USD per fat olja, och att det aktuella rallyt är ett lämpligt tillfälle att sälja på. Samtidigt säger UBS att deras analytiker bedömer att vi snart kommer att se oljan handlas till 70 USD per fat. Samtidigt ser fundamenta för oljepriset fortfarande negativt ut. Addera den ryska närvaron i Mellanöstern så tillkommer ännu fler orosmoment.

Makrofundamenten på den globala oljemarknaden har fortsatt att visa på ett överutbud och baisse, även om det har skett en markant förbättring under de senaste månaderna. Å andra sidan är den geopolitiska situationen i Mellanöstern värre än någonsin.

Fundamenta

Det låga oljepriset ser ut att ge effekt, efterfrågan ökar samtidigt som den inhemska oljeproduktionen i USA minskade med 0,01 miljoner fat per dag under september 2015, en minskning från 9,7 miljoner fat per dag 2014. Antalet borriggar i USA har nu nått den lägsta nivån på fem år, 605 stycken, samtidigt som den amerikanska efterfrågan på olja nådde en rekordnivå på nästan 20 miljoner fat per dag, en ökning med 3,5 procent jämfört med året innan. De låga bensinpriserna i USA ger ett fortsatt stöd för en ökad efterfrågan på olja.

Det låga antalet borriggar är en bekräftelse på en drastisk kapitalbudgetnedskärning hos de oljeproducerande företagen. Den kinesiska kraschlandningen som alla oroat sig för har däremot inte materialiserat sig alls. Den kinesiska aktiemarknaden har stabiliserats och ekonomin i Kina fortsätter att växa. Läget i Kina verkar förhållandevis ljust. Om vi tittar närmare på de olika faktorerna som påverkar oljepriset är det enklare att förstå hur dessa kommer påverka oljepriset i framtiden.

Den grundläggande bilden ser, trots den senaste tidens förbättringar, fortsatt negativ ut. Storleken på de amerikanska oljelagren ligger på samma nivå, cirka 460 miljoner fat, som de legat på sedan i början av juli 2015. De totala lagren av råolja och petroleumprodukter låg under förra veckan på 1,3 miljarder fat, en siffra som har ökat sedan november 2014. Siffran visar att även om oljelagren inte längre ökar så beror det på att oljan förfinas till bensin, jetbränsle, diesel och andra saker som sedan lagras vidare. Det totala överutbudet av olja, inklusive oljeprodukter, har blivit värre, inte bättre

Samtidigt rapporterar OPEC att deras totala produktion nu ligger på 31,57 miljoner fat per dag, den högsta nivån sedan april 2012. Vad värre är, produktionen överstiger OPECs eget mål om 30 miljoner fat olja per dag.

IEA uppskattar att efterfrågan på olja kommer att öka med 1,7 miljoner fat per dag i år, men den globala marknaden ser fortfarande ett överutbud om minst en miljon fat per dag. Prisuppgången på oljemarknaden från botten på 37 USD per fat har således inte drivits av fundamenta.

Geopolitik

Förändringen av den amerikanska Mellanösternpolitiken betraktas av många bedömare som djupt destabiliserande. USAs återföring av en 40-årig politik som innebär att hålla Ryssland utanför Mellanöstern har djupa och omfattande konsekvenser.

Efter det att Ryssland ingrep militärt i Syrien, tog det mindre än två veckor innan det ledde till en allvarlig militär situation med Turkiet, ett land som sedan länge är medlem av NATO. Rysslands första bombmål var inte ISIS, utan de USA-stödda rebellerna, vilket tolkas som att Rysslands mål är att stötta Assads regering. Detta i sin tur innebär att Ryssland kommer att skapa ett shiitiskt fäste i Syrien med Iran och Ryssland som allierade. Det gör att Ryssland direkt stödjer två av de värsta terrorgrupperna i världen. När de miljarder dollar som återlämnas till Iran som en följd av kärnkraftsöverenskommelsen kommer denna koalition ha tillräckligt med resurser för att öka sina militära insatser mot Israel, USA och sunnimuslimerna.

ISIS har med all tydlighet visat att denna gruppering är välorganiserad. ISIS har erövrat och kontrollerar stora delar av Syrien och Irak. De fortsätter att anfalla mål i norra Irak. Ryssland skulle göra klokt i att minnas vad landet råkade ut för när det invaderade Afghanistan. Det är också viktigt att fundera på vad som kommer att hända den dagen ISIS attackerar och dödar ryska soldater? Den ryska interventionen och USA:s utrikespolitiska kapitulation hotar att destabilisera hela regionen. Det finns nu en ökad risk för våldet sprider sig till viktiga produktionsområden.

Skifferoljan

När inte ens de som arbetar inom oljeindustrin förstår hur mycket skifferrevolutionen har påverkat USA så är det inte förvånande att inte heller analytikerna på Wall Street gör det. De låga oljepriserna har inte dödat eller stoppat skifferrevolutionen. Istället bidar den sin tid eftersom ekonomiskt genomförbara projekt inte lagts ned utan istället skrinlagts till senare datum. Dagens oljeingenjörer vet var skifferfyndigheterna finns, de vet exakt hur djupt och tjocka dessa fyndigheter är och har en god uppfattning av hur mycket olja det finns. Den enda fråga som återstår är hur mycket det kommer att kosta att få ut oljan?

Oljeproduktionen i USA har visserligen fallit med cirka 700 000 fat råolja per dag under det senaste halvåret, men det räcker inte. Om oljepriset stiger till låt oss säga 60 USD per fat kan detta komma att vända mycket snabbt. I detta fall kommer vi sannolikt att få se hur produktionen ökar igen genom att de projekt som nu ligger stilla dammas av. Det innebär att den amerikanska skifferproduktionen, oavsett om den producerar eller inte, kan komma att fungera som ett tak för oljepriset under lång tid framåt.

Oljans framtid

Det finns all anledning att se både positivt och negativt på oljeprisets utveckling i framtiden. Fundamenta är negativt, men ser vi det från ett geopolitiskt håll är det mycket som talar för en uppgång. Även om fundamenta inte är i jämnvikt är de flesta bedömarna ense om att oljepriset kommer att röra sig i ett mycket brett spann mellan 40 och 70 USD per fat under de kommande åren. Den amerikanska utrikespolitikens abdikation och det allmänna tillståndet som lett till kaos i geopolitiken i Mellanöstern bör göra oljepriset mycket volatilt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Londons roll som ett globalt nav inom råvaruhandeln

Publicerat

den

London

London, känt för sin historia och strategiska positionering, har alltid haft en betydande roll i världen av råvaruhandel. Staden är känd för sin finansiella expertis och solida infrastruktur och fungerar som en avgörande bro som förbinder producenter och konsumenter över hela världen, men exakt vad gör London till ett så avgörande nav för råvaruhandeln?

Historien om råvaruhandel i London

Råvaruhandel i London har djupa rötter som går tillbaka till slutet av 1500-talet när staden etablerade sig som ett nyckelnav för global handel.

På 1800-talet hade London blivit en framträdande plats som världens ledande råvarumarknad, specialiserad på metaller, textilier och jordbruksvaror. De mest omsatta råvarorna var bomull, ull, socker och kaffe.

London Metal Exchange (LME) grundades 1877 för att underlätta handeln med icke-järnmetaller som koppar och bly.

Under åren fortsatte London att utöka sina handelsmöjligheter och locka handlare från alla hörn av världen.

Utveckling av London som ett globalt nav för råvaruhandel

Londons status som ett globalt nav för råvaruhandel befästes i början av 1900-talet när staden blev centrum för internationell finans. Etableringen av London Metal Exchange (LME) 1877 och London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) 1982 cementerade ytterligare stadens dominans inom råvaruhandel.

Dessa börser utgjorde en plattform för handlare att köpa och sälja råvaror på en global skala, vilket gjorde London till en integrerad del av leveranskedjan för olika industrier runt om i världen.

Under de senaste åren har London också sett en ökning av elektroniska handelsplattformar, vilket ytterligare ökar dess tillgänglighet och attraktivitet för råvaruhandlare.

Faktorer som bidrar till Londons framgång inom råvaruhandel

Londons framgång inom råvaruhandel tillskrivs flera nyckelfaktorer. Stadens strategiska geografiska läge gör att den fungerar som en central mötesplats för köpare och säljare över hela världen. Vilket väl dock får anses vara mer av en historisk fördel.

Stadens stabila politiska och ekonomiska miljö ger den attraktionskraft och erbjuder handlare en säker och pålitlig marknad för investeringar.

Närvaron av skickliga proffs, förstklassig infrastruktur och strömlinjeformade handelsprocesser befäster Londons position som en främsta destination för råvaruhandel.

Dessutom säkerställer dess robusta rättsliga ram och etablerade tillsynsorgan rättvisa och transparenta handelsmetoder.

Londons roll i global råvaruhandel

Londons position som ett globalt nav för råvaruhandel har haft långtgående effekter på världsekonomin.

Staden fungerar som en viktig länk mellan producenter och konsumenter, vilket underlättar handel och leverans av viktiga råvaror som metaller, energiresurser och jordbruksprodukter.

Detta skapar en konkurrensutsatt marknad som driver innovation och effektivitet, vilket i slutändan gynnar både producenter och konsumenter.

Dessutom har den höga volymen av råvaruhandel i London också en betydande inverkan på de globala priserna, vilket gör den till en inflytelserik aktör i den globala ekonomin.

London vs New York: Kampen om råvaruhandeln

Även om London länge har ansetts vara det ledande globala navet för råvaruhandel, har New York också en betydande position på denna marknad.

Båda städerna har sina styrkor och svagheter, med London som utmärker sig inom områden som metall- och energimarknader, medan New York dominerar inom jordbruksprodukter. Men Londons historiska dominans och väletablerade infrastruktur ger det ett försprång framför New York, vilket gör det till den föredragna destinationen för de flesta handlare. Men eftersom de globala råvarumarknaderna fortsätter att utvecklas, förväntas konkurrensen mellan dessa två städer intensifieras.

Teknikens inverkan

Teknikens framväxt har revolutionerat råvaruhandelslandskapet, och London har inte lämnats på efterkälken. Under de senaste åren har betydande investeringar gjorts i teknik, med elektroniska handelsplattformar och avancerad dataanalys som ligger i spetsen för denna transformation.

Detta har inte bara ökat effektiviteten och hastigheten på handelsutförandet utan också öppnat nya möjligheter för handlare att få tillgång till globala marknader.

Dessutom har användningen av teknik också förbättrat riskhanteringsmetoderna, vilket gör råvaruhandeln i London säkrare och pålitligare.

Londons rika historia och expertis inom råvaruhandel, tillsammans med dess robusta infrastruktur och tekniska framsteg, positionerar den som föregångare i kampen om råvaruhandelns överlägsenhet. Att vara i en global tidszon ger London ett försprång framför New York, vilket gör att handlare kan komma åt marknader i både Asien och Amerika inom en enda dag.

Trots New Yorks starka närvaro på jordbruksmarknaderna och dess pågående tekniska framsteg, förväntas rivaliteten mellan dessa två städer intensifieras i framtiden. När de globala råvarumarknaderna utvecklas kommer det att vara spännande att observera hur London och New York anpassar sig och konkurrerar i detta dynamiska landskap.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Populära