Connect with us

Nyheter

Kommande fall för bomullspriset?

Published

on

Bomull odlas

Bomull odlasBomullspriset fortsätter att rasa, vilket av handlarna förklaras med att de är oroliga för att Kina skall komma att sälja sitt stora lager. Bomullspriset har rasat närmare 19 procent, ned till 75,85 cent per pound, på ICE Futures US i New York sedan råvaran nådde sin 16-månaders topp på 93,32 cent den 16 augusti 2013.

Råvaruhandlarna är nu oroliga för att det statligt ägda bolag som kontrollerar Kinas bomullsreserver skall sälja ut stora delar av sitt lager i slutet av 2013. Kina har under året hamstrat rekordstora mängder bomull i syfte att hjälpa landets jordbrukare att hantera det faktum att den globala bomullsproduktionen för fjärde året i rad överstiger efterfrågan. Detta gör att det finns fog för oro för att det kinesiska bolaget China National Cotton Reserves Corp skall sälja ut sitt laget och orsaka ett kraftigt prisfall på bomullsmarknaden.

Enligt uppskattningar från USDA, US Department of Agriculture, hade Kina, världens största producent och användare av bomull cirka 12,7 miljoner ton bomull i lager den 31 juli, motsvarande 62 procent av lagren, vilket gör det möjligt att producera 71 miljarder t-shirts. Den australiensiska investmentbanken Macquarie Group tror att Kina nu kommer att börja skära ned sitt stödprogram och avsluta det under 2014. Detta skulle innebära att Kina slutar att stötta det globala bomullspriset. Sedan början av 2011 har Kina femdubblat sina bomullslager sedan landets till synes bottenlösa aptit för bomull uppmuntrat bönder runt om i världen att öka produktionen.

Om lagringsprogrammet avslutas kommer bomullspriserna sjunka med 8,4 procent till 69,5 cent per pund i ett år enligt medianen av 12 analytikers uppfattningar som sammanställts av nyhetsbyrån Bloomberg.

Prisutveckling på bomull