Följ oss

Nyheter

Kitcos grundare och elva andra guldhandlare riskerar fängelsestraff

Publicerat

den

Kitco-guld

Guldtackor från Kitco för investeringKanadensiska Montreal Gazette rapporterar att Bart Kitner, Kitcos grundare, och elva andra guldhandlare riskerar fängelsestraff i en av de största utredningarna för skattebedrägerier i provinsens historia. Utöver fängelse riskerar guldhandlarna böter på upp till 750 miljoner kanadensiska dollar.

Enligt skattemyndigheten i Quebec finns det sammanlagt 1 920 anklagelser mot Kitco Metals och elva andra företag i guldhandelsbranschen, samt deras styrelseledamöter och en revisor som påstås varit inblandade i ett enormt bedrägeri avseende guldbearbetning.

Enligt Quebecs skattemyndighet har utredningen, som är en av de största som genomförts, pågått i flera år och bevisen som har samlats in är övertygande. Det totala förtjänsterna som de tolv inblandade företagen har gjort på det påstådda bedrägerierna uppgår till 350 miljoner dollar under en tvåårsperiod fram till och med 2010. Enligt skattemyndigheterna har Kitco lämnat felaktiga uppgifter och försökt få skatteavdrag som företaget inte hade rätt till.

Kitco förnekar kraftfullt anklagelserna

Kitco lämnade förra året in en stämningsansökan mot Quebecs skattemyndighet och krävde 122 miljoner dollar i skadestånd. Kitco sade på måndagen att bolaget kommer att trappa upp de rättsliga åtgärderna som ett resultat av de formella anklagelserna.

Kitner menar att Quebecs skattemyndighet och denna myndighets kontinuerliga strävan efter detta fall är ett fall av myndighetsmissbruk som har orsakat betydande skador för Kitcos löpande verksamhet och utveckling.

Guldbranschens hjärta

Kitco som grundades 1977 av Kitner är fortfarande ett privatägt företag. Kitco är en välkänd köpare och återförsäljare av ädelmetaller inklusive guld. Företaget har en mycket populär webbplats som publicerar såväl spotpriser samt expertkommentarer.

Anklagelserna är en direkt följd av skattemyndighetens undersökning som gick under kodnamnet Project Carat som kulminerade i juni 2011. Under tiden som det Montrealbaserade Kitco försvarar sig mot anklagelserna har bolaget beviljats konkursskydd, något som kommer att löpa fram till och med mars 2014.

Under den razzia som genomfördes under juni 2011 deltog mer än 175 utredare i husrannsakningar som skedde hos både företag, revisionsbyråer och i privata bostäder. Enligt skattemyndigheten i Quebec har cirka 125 olika företag i två separata guldhandelsnätverk bedrivit skattebedrägerier på försäljningstransaktioner till ett värde om 1,8 miljarder dollar samtidigt som de undvikit att betala den federala skatten på varor och tjänster.

Bedrägeriet byggde enligt skattemyndigheten på en upprepad cykel av bearbetning av rent guld som omvandlades till skrotguld, som skickade till ett raffinaderi där det återigen omvandlades till rent guld. Systemet baserades på falska transaktioner som gjordes i syfte att kunna göra anspråk på ingående moms trots att det inte skett någon verklig kommersiell verksamhet.

En av Kitcos verksamheter är att köpa skrotguld. Kitco betalar då moms till de säljande företagen för dessa transaktioner, och erhåller då “tax credits” för att få tillbaka momsen från skattemyndigheten. De företag som har sålt sitt skrotguld till Kitco ska sedan betala in den erhållna momsen till skattemyndigheten.

Kitco hävdar att de kontaktat skattemyndigheten för att säkerställa att den moms bolaget betalat ut verkligen betalas in av de säljande företagen. Från och med november 2005 skickade Kitco varje månad detaljerade transaktionsrapporter till skattemyndigheten. Kitco hävdar att skattemyndigheten inte svarat trots att denna myndighet fått mer än 60 rapporter tillsända under en femårsperiod. Kitco hävdar också att om skattemyndigheten agerat på rapporterna hade skatteförlusterna kunnat förhindras.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Populära