Följ oss

Nyheter

Kitcos grundare och elva andra guldhandlare riskerar fängelsestraff

Publicerat

den

Kitco-guld

Guldtackor från Kitco för investeringKanadensiska Montreal Gazette rapporterar att Bart Kitner, Kitcos grundare, och elva andra guldhandlare riskerar fängelsestraff i en av de största utredningarna för skattebedrägerier i provinsens historia. Utöver fängelse riskerar guldhandlarna böter på upp till 750 miljoner kanadensiska dollar.

Enligt skattemyndigheten i Quebec finns det sammanlagt 1 920 anklagelser mot Kitco Metals och elva andra företag i guldhandelsbranschen, samt deras styrelseledamöter och en revisor som påstås varit inblandade i ett enormt bedrägeri avseende guldbearbetning.

Enligt Quebecs skattemyndighet har utredningen, som är en av de största som genomförts, pågått i flera år och bevisen som har samlats in är övertygande. Det totala förtjänsterna som de tolv inblandade företagen har gjort på det påstådda bedrägerierna uppgår till 350 miljoner dollar under en tvåårsperiod fram till och med 2010. Enligt skattemyndigheterna har Kitco lämnat felaktiga uppgifter och försökt få skatteavdrag som företaget inte hade rätt till.

Kitco förnekar kraftfullt anklagelserna

Kitco lämnade förra året in en stämningsansökan mot Quebecs skattemyndighet och krävde 122 miljoner dollar i skadestånd. Kitco sade på måndagen att bolaget kommer att trappa upp de rättsliga åtgärderna som ett resultat av de formella anklagelserna.

Kitner menar att Quebecs skattemyndighet och denna myndighets kontinuerliga strävan efter detta fall är ett fall av myndighetsmissbruk som har orsakat betydande skador för Kitcos löpande verksamhet och utveckling.

Guldbranschens hjärta

Kitco som grundades 1977 av Kitner är fortfarande ett privatägt företag. Kitco är en välkänd köpare och återförsäljare av ädelmetaller inklusive guld. Företaget har en mycket populär webbplats som publicerar såväl spotpriser samt expertkommentarer.

Anklagelserna är en direkt följd av skattemyndighetens undersökning som gick under kodnamnet Project Carat som kulminerade i juni 2011. Under tiden som det Montrealbaserade Kitco försvarar sig mot anklagelserna har bolaget beviljats konkursskydd, något som kommer att löpa fram till och med mars 2014.

Under den razzia som genomfördes under juni 2011 deltog mer än 175 utredare i husrannsakningar som skedde hos både företag, revisionsbyråer och i privata bostäder. Enligt skattemyndigheten i Quebec har cirka 125 olika företag i två separata guldhandelsnätverk bedrivit skattebedrägerier på försäljningstransaktioner till ett värde om 1,8 miljarder dollar samtidigt som de undvikit att betala den federala skatten på varor och tjänster.

Bedrägeriet byggde enligt skattemyndigheten på en upprepad cykel av bearbetning av rent guld som omvandlades till skrotguld, som skickade till ett raffinaderi där det återigen omvandlades till rent guld. Systemet baserades på falska transaktioner som gjordes i syfte att kunna göra anspråk på ingående moms trots att det inte skett någon verklig kommersiell verksamhet.

En av Kitcos verksamheter är att köpa skrotguld. Kitco betalar då moms till de säljande företagen för dessa transaktioner, och erhåller då “tax credits” för att få tillbaka momsen från skattemyndigheten. De företag som har sålt sitt skrotguld till Kitco ska sedan betala in den erhållna momsen till skattemyndigheten.

Kitco hävdar att de kontaktat skattemyndigheten för att säkerställa att den moms bolaget betalat ut verkligen betalas in av de säljande företagen. Från och med november 2005 skickade Kitco varje månad detaljerade transaktionsrapporter till skattemyndigheten. Kitco hävdar att skattemyndigheten inte svarat trots att denna myndighet fått mer än 60 rapporter tillsända under en femårsperiod. Kitco hävdar också att om skattemyndigheten agerat på rapporterna hade skatteförlusterna kunnat förhindras.

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära