Connect with us

Nyheter

Kinas största råvarubörs höjer kraven för guldhandel

Published

on

The Shanghai Gold Exchange höjer marginalkraven för guldhandelKinas största råvarubörs, The Shanghai Gold Exchange, höjer från och med den 9 september 2011 kraven, den så kallade marginalen, för handel med terminskontrakt på guld och silver i syfte att minska på den stora volatiliteten.

I ett uttalande sade representanter för The Shanghai Gold Exchange att råvarubörsen tillfälligt höjer marginalkraven och de gränser för hur mycket priset på guld och silver tillåts röra sig under en dag. Höjningen görs från och med den 9 september, i direkt anslutning till höstfestivalen som gör att The Shanghai Gold Exchange och övriga kinesiska börser kommer att hålla stängt mellan den 10 och 12 september. Höjningen görs i direkt anslutning till långhelgen för att ge handlarna en större möjlighet att anpassa sig till de nya handelskraven och den utländska prisutvecklingen.

Marginalkraven för handel med guld på termin kommer att stiga från 12 procent upp till 13 procent av den underliggande varans värde. Även silverterminshandeln kommer att påverkas på samma sätt, där stiger marginalkravet med en procentenhet, upp från 15 procent till 16 procent av den underliggande varans värde.

Den maximalt högsta tillåtna prisavvikelsen på guld kommer att stiga från 9 procentenheter upp till 10 procentenheter medan motsvarande siffra för silver kommer att vara 12 procentenheter, en höjning från tidigare 10 procentenheter.

Representanter för The Shanghai Gold Exchange säger att säkerhetskraven och de dagliga gränserna för hur mycket ädelmetallerna tillåts att röra på sig kommer att återgå till de tidigare nivåerna efter det att börserna återigen öppnar efter höstfestivalen, givet att ingen av råvarorna har slagit i sitt pristak under den första handelsdagen den 13 september. Dvs om priserna rör sig inom gränserna den 13 september så kommer de förändrade kraven bara att ha gällt från en dag innan helgen till en dag efter.

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära