Kan oljepriset nå 100 dollar nästa år?

Oljepriserna kan gå så högt som 100 dollar per fat nästa år på grund av ”lättnader i penningpolitiken” och reflationshandel, berättade Amrita Sen, chefsoljeanalytiker på Energy Aspects, för Bloomberg i en intervju.

Olja i världen

”Det är en terminsmarknad, vi diskonterar alltid saker som kommer att hända i framtiden. Det är därför priserna stiger just nu, säger analytikern på Bloomberg Surveillance-programmet.

”Vi har alltid krävt 80 USD-plus olja 2022. Kanske är det 100 USD nu med tanke på hur mycket likviditet det finns i systemet. Jag skulle inte utesluta det,” noterade Sen. Det andra halvåret ser dock mycket, mycket friskare ut när det gäller efterfrågan, tillade analytikern.

Den amerikanska produktionen kommer att börja öka

Liksom andra analytiker och Torbjörn Törnqvist, verkställande direktör för en av världens största oberoende oljehandlare, Gunvor, ser Sen också motvind vid oljepriser över 60 USD, eftersom den amerikanska produktionen kommer att börja öka.

Enligt Energy Aspects kommer den amerikanska oljeproduktionen inte att gå tillbaka till nivåerna före COVID i närtid, om någonsin. Detta eftersom producenterna är mer fokuserade på aktieägarnas avkastning just nu.

Förra veckan berättade Törnqvist för Bloomberg att oljepriserna osannolikt skulle stiga mycket över 60 dollar per fat, med tanke på att denna prisnivå skulle stimulera en hel del oljetillförsel, inklusive från USA.

”Vi är på prisnivåer som kommer att se alltmer attraktiva ut för producenterna, så vi förväntar oss att vissa producentflöden kommer in på marknaden, vilket skulle ge viss motståndskraft mot priser”, sa ING-strategerna Warren Patterson och Wenyu Yao på tisdagen.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top