Connect with us

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar nästa år?

Published

on

Oljefat med olja från Amaco

Oljepriserna kan gå så högt som 100 dollar per fat nästa år på grund av ”lättnader i penningpolitiken” och reflationshandel, berättade Amrita Sen, chefsoljeanalytiker på Energy Aspects, för Bloomberg i en intervju.

Olja i världen

”Det är en terminsmarknad, vi diskonterar alltid saker som kommer att hända i framtiden. Det är därför priserna stiger just nu, säger analytikern på Bloomberg Surveillance-programmet.

”Vi har alltid krävt 80 USD-plus olja 2022. Kanske är det 100 USD nu med tanke på hur mycket likviditet det finns i systemet. Jag skulle inte utesluta det,” noterade Sen. Det andra halvåret ser dock mycket, mycket friskare ut när det gäller efterfrågan, tillade analytikern.

Den amerikanska produktionen kommer att börja öka

Liksom andra analytiker och Torbjörn Törnqvist, verkställande direktör för en av världens största oberoende oljehandlare, Gunvor, ser Sen också motvind vid oljepriser över 60 USD, eftersom den amerikanska produktionen kommer att börja öka.

Enligt Energy Aspects kommer den amerikanska oljeproduktionen inte att gå tillbaka till nivåerna före COVID i närtid, om någonsin. Detta eftersom producenterna är mer fokuserade på aktieägarnas avkastning just nu.

Förra veckan berättade Törnqvist för Bloomberg att oljepriserna osannolikt skulle stiga mycket över 60 dollar per fat, med tanke på att denna prisnivå skulle stimulera en hel del oljetillförsel, inklusive från USA.

”Vi är på prisnivåer som kommer att se alltmer attraktiva ut för producenterna, så vi förväntar oss att vissa producentflöden kommer in på marknaden, vilket skulle ge viss motståndskraft mot priser”, sa ING-strategerna Warren Patterson och Wenyu Yao på tisdagen.

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära