Kan oljepriset falla till 40 dollar?

Olja i fatVolatiliteten på oljemarknaden har stigit under andra halvåret 2018, med priser som tangerade nivåerna för fyra år sedan. Därefter fick vi se hur oljepriset kom att hamna i sin längsta nedgång på tre årtionden. Analytikerna trodde på ett oljepris på 100 USD per fat, men verkar nu tro att oljepriserna kan falla så pass lågt som till 40 dollar per fat.

Lageruppbyggnader och oljehandlare fortsätter att påverka priserna på kort sikt, men Saudiarabiens åtgärder i december, en potentiell höjning i amerikanska räntor och ett störande handelskrig mellan Kina och USA är det som verkligen kommer att styra marknaden. Mellan dem har dessa tre faktorer potential att få oljepriset att falla till 40 dollar.

Saudiarabien

Med rädslan för ett överutbud väntar oljemarknaden på om Saudiarabien kommer att leda en produktionsnedskärning vid nästa OPEC-möte. Det verkar som om Saudiarabien och dess allierade har gått för långt i sitt försök att undvika en utbudsbrist efter att sanktioner mot Iran infördes.

Eftersom priserna fortsätter att falla, verkar många på oljemarknaden vänta på ytterligare en OPEC-överenskommelse. Resultatet av OPEC:s möte i december är emellertid långt ifrån säkert. Trump verkar vara emot en produktionsnedskärning från OPEC. Ryssland, som är ansvarig för den största produktionsnedskärningen utanför OPEC, verkar också vara emot att gå med i någon produktionsnedskärning. Medan de flesta på marknaden förväntar sig någon form av nedskärning från Saudiarabien och dess allierade, finns det fortfarande en chans att en nedskärning kommer att vara mindre än väntat eller helt enkelt inte kommer att hända. Vidare kan USA på något sätt ändra de undantag som landet har givit till länder som importerar olja från Iran, något som kan oroa oljemarknaden igen.

Handelskrig

Det syns väldigt få tecken från Peking eller Washington att handelskriget kommer att upphöra i närtid. Det finns dock ett spår av hopp. Trump och Xi träffades vid G20-toppmötet i slutet av november, Trump har planerat en middag efter toppmötet där båda ledarna kommer att försöka hitta ett sätt att avsluta handelskriget. Om dessa två supermakter kunde komma överens skulle oljepriserna få en betydande ökning.

De flesta observatörer är emellertid inte särskilt hoppfulla. Michael Spence, en Nobelprisvinnande ekonom, ser inte en snabb lösning för de ekonomiska spänningarna mellan de två länderna och tror att handelskriget kommer att fortsätta under en tid. Kinesiska fondförvaltare är också tveksamma till någon framgång på mötet. Det bör noteras här att även om det finns en överenskommelse vid G20-toppmötet, kommer den bara att skapa en ”ram” för framtida förhandlingar – inte en lösning eller lättnad av tarifferna. Det verkar som om alla oljetjurar som sätter sitt hopp till detta möte mellan Trump och Xi.

Räntor

Den amerikanska arbetsmarknaden ökade med 250 000 arbetstillfällen i oktober, med en total arbetslöshet som sjönk till 3,7 procent. USA:s ekonomi har visat en robust tillväxt med löneökningar. Allt detta talar för ytterligare en räntehöjning när FOMC (Federal Open Market Committee) träffas i december. Detta skulle leda till en starkare dollar som skulle göra råvaror dyrare för andra länder att köpa. Detta skulle leda till en nedgång i oljepriset på grund av relativt låg efterfrågan.

Var och en av dessa tre faktorer kommer mer eller mindre att sammanfalla med varandra: OPEC-mötet, G20-toppmötet och FOMC. Det finns fortfarande mycket liten säkerhet över vad exakt Saudiarabien/OPEC kommer att komma överens om. Det verkar osannolikt att handelskriget mellan USA och Kina kommer att lösas vid G20-toppmötet. Den faktor som verkar mest förutsägbar är en räntehöjning och en starkare dollar. Båda kommer att leda till ett tryck på oljepriset.

Om de mest negativa resultaten skulle komma till väga för var och en av dessa tre händelser – OPEC vägrar att sänka produktionen, Trump & Xi misslyckade att komma överens om en ram och en stigande dollar på grund av en räntehöjning. Då är utsikterna till att oljepriserna sjunker under 40 dollar inte en orimliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top