Kall maj drar upp spotpriset

Entelios

Våren har bjudit på hög vattenkraftsproduktion och det är extra viktigt i år eftersom det är rekordstora mängder snö i fjällen som ska smälta och fortsätta fylla på älvar och magasin under loppet av våren och sommaren. Andreas Myhre har åter dragit till fjälls och kan rapportera om att där finns fortsatt stora mängder snö.

Även om det råder stor konkurrens inom kraftproduktion har priserna fortsatt att klättra lite uppåt sedan förra veckan. Trots att priserna har gått upp en smula, ligger de fortfarande kvar på historiskt låga nivåer. Snittpriset för Norden landade på 7,45 €/MWh förra veckan.

Lägre temperaturer

Lägre temperaturer bidrar till högre förbrukning i Norden. Måttligt med vindkraft och lite högre priser utanför Norden har möjliggjort en relativt omfattande kraftexport från Norge och Sverige. Priset är viktigt för att det ska bli någon export, priserna från området det exporteras från måste vara lägre än priserna i det område importen sker till. Priserna i Tyskland håller sig en bra bit över de nordiska priserna, och därmed kan det produceras mycket kraft i Norden för export dit.

Om man ska prissäkra el på lite längre sikt har det inte varit så stora rörelser senaste veckan. Corona skapar fortfarande en mycket osäker stämning på de flesta marknader men rörelserna den senaste veckan har varit små.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: + 26,5 TWh (- 2 TWh)
Systempris: 7,45 €/MWh (+ 2,0 €/MWh)
Terminspris YR-21: 21,60 €/MWh (+ 0,34 €/MWh)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top