Connect with us

Nyheter

JP Morgan kan börja cleara ädelmetaller i Zürich

Published

on

J.P. Morgan

Den amerikanska investmentbanken JP Morgan Chase & Co. funderar på att börja cleara handel med ädelmetaller i Zürich, en verksamhet som i flera år nästan uteslutande har skötts av två schweiziska banker.

JP Morgan kan börja erbjuda att cleara sina kunders affärer med metall i Zürich, enligt personer som är bekanta med saken och som bad att inte bli identifierade eftersom informationen är privat. Så kallade loco Zurich-transaktioner har länge nästan uteslutande hanterats av UBS och Credit Suisse.

JP Morgan är världens dominerande ädelmetallbank, med en verksamhet som spänner över allt från handel med terminer med hedgefonder till att transportera fysiska ädelmetaller runt om i världen. Den amerikanska bankens valv hjälper också till att stödja handeln i London och New York, de två största marknaderna. Sedan den 6 december 2022 är JP Morgan delat förvaringsinstitut för guldtackor, en så kallad custodian, med ansvar för de lagrade ädelmetaller som ägs av världens största guldstödda börshandlade fond SPDR Gold Trust.

Zürich var tidigare det främsta navet för metallhandel i platinagruppen, men har under det senaste decenniet tappat mark till London, där den brittiska huvudstaden drar nytta av dess bredare utbud av clearingtjänster och infrastruktur för lagring och transport av guld och silver.

Den schweiziska staden är fortfarande ett viktigt handelscentrum, men fungerar som en transitknutpunkt mellan österländska och västerländska ädelmetallmarknader. Det underlättas också av närheten till de största guldraffinaderierna som bearbetar metall till tackor av olika storlekar.