Följ oss

Nyheter

Jokkmokk Iron Mines inviger järnväg

Publicerat

den

Jokkmokk kommun inviger järnvägUnder tisdagen slog infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd in invigningsspiken av guld på Jokkmokks järnvägsstation. Detta vid en cermoni för att fira att upprustningen av inlandsbanan nu är klar och öppen för godstrafik.

Vid en premiärtur från Arvidsjaur till Jokkmokk åkte Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson och kommunchef Anders Nygårds tillsammans med övriga som Inlandsbanan inviterat; infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd, gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines VD Fred Boman och representanter från Länsstyrelsen, Trafikverket och Green Cargo med flera.

Innan resenärerna anlände till Jokkmokk avhandlades en rad olika ämnen, inte minst inlandsbanans betydelse. Stefan Andersson framhöll vikten av inlandsbanan, med fokus på Jokkmokk.

– Vårt mål är att få igång både gods- och persontrafik. Vi har pratat om vilken roll inlandsbanan har för både näringsliv och besöksnäring, för transporter till gruvnäringen i allmänhet och i synnerhet för den som planeras här. Jokkmokk är en knutpunkt och alla län som inlandsbanan passerar har råvaror. Bra transporter är viktigt för Sveriges export, säger Stefan Andersson som hoppas få gehör för mer trafik i inlandet.

Inlandsbanan bjöd på resan som i sakta fart kördes till Jokkmokk för att fira förstärkningen som skett under sommaren. Inlandsbanan kan nu ersätta godstrafiken längs malmbanan vid behov. Detta firades då tåget anlände till Jokkmokks järnvägsstation vid lunchtid.

Med pompa och ståt, i form av en guldspik och infrastrukturministern, slog Catharina Elmsäter Svärd fast spiken i rälsen med hjälp av en jättehammare.

– Många tycker att det har körts alldeles för få tåg längs inlandsbanan de sista åren, det är stor skillnad jämfört med förr. Att det nu planeras för fler transporter är glädjande, säger Stefan Andersson.

Den upprustade och förstärkta järnvägen kommer väl till pass för bland annat Jokkmokk Iron Mines AB, ett dotterbolag till Beowulf Mining som är listat på Aktietorget, som arbetar med att om några år börja bryta järnmalm i området.

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära