Investerare väljer fonder när de köper guld

Allt fler investerare använder sig av börshandlade fonder för att få tillgång till marknaderna och det gäller även guld ETF:er som ger placerarna ett enkelt och snabbt sätt att få exponering mot denna ädelmetall.

1 kilo guld, tacka från Royal Mind

Enligt DataTreks forskning har ETF-investerare varit en viktig drivkraft för helårsåkningen på 18,4 % i guldpriset vi såg under under 2019, även när den globala efterfrågan på ädelmetall sjönk med en procent. Uppgifterna antydde att de stigande priserna hjälpte till att locka investerare men drev ut konsumenter som letade efter smycken.

Under 2019 såg SPDR Gold Shares (GLD) 5,2 miljarder dollar i nettoinflöden och iShares Gold Trust (IAU) tog in 3,8 miljarder dollar, enligt uppgifter från ETFdb.

Ökade sina innehav med 16 procent

Medan volatiliteten fick marknaderna att svänga och den globala nedgången oroade, ökade de börshandlade fondernas innehav av fysiskt guld med 16 procent till 2 886 ton, den högsta nivån någonsin.

Å andra sidan var stora centralbanker, som har varit stora nettoköpare av guldtackor de senaste åren, mindre aktiva förra året och köpte 0,9 % mindre guld under 2019 jämfört med 2018. Det räckte dock fortfarande för att hålla helårsinköp på ungefär en decenniumlång högstadnivå. Centralbankerna i Ryssland och Kina har traditionellt sett på guld som ett sätt att få exponering mot amerikanska dollar (guld prissätts i dollar) utan att hjälpa den amerikanska regeringen att finansiera sitt ständigt växande budgetunderskott. Guld är naturligtvis också en säkring mot deras lokala valuta.

Samtidigt försvann konsumentköp av smycken, tackor och mynt. Då guldpriset under förra året ökade till 1 481 dollar per ounce under det fjärde kvartalet, eller den högsta nivån sedan 2013, började tillväxtmarknadskonsumenter som tidigare varit tunga köpare att svika.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top