Connect with us

Nyheter

Inflationsskydd, ETF-fonder med guld växer i Japan

Published

on

Guld-tackor i ETF-fonder

Guld-tackor i ETF-fonderDe senaste månaderna har placerare runt om i världen, och då speciellt i Europa och USA, börjat oroa sig allt mindre för inflation och därför sålt stora mängder guld, främst i form av ETF-innehav. Något som i sin tur gjort att mängden guld som hålls av ETF-fonder har minskat kraftigt.

I Japan är dock utvecklingen den motsatta. Där har enorma stimulansåtgärder presenterats och placerare ser sig nu om efter sätt att skydda sig mot inflation.

Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp som lanserade Japans första guld-ETF för tre år sedan rapporterar nu att mängden guld i fonden har ökat med 10 % i år och överstiger 6 ton, vilket är nära rekordet som fonden nådde i oktober förra året.

Omkring hälften av ETF-fonden ägs av privatpersoner i Japan och resten ägs av finansiella institutioner, pensionsfonder, företag och utlänningar.

Volymen på 6 ton guld i landets största guld-ETF kan låta som lite. Men då ska man ha i åtanke att guld inte har varit en tillgång som japaner har investerat i. Faktum är att den första kända investeringen i guld av en pensionsfond skedde i maj förra året då Okayama Metal & Machinery tog en position. Volymerna kan således öka kraftigt om trenden håller i sig.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Ålänningen

    28 juli, 2013 at 11:37

    Det är ETF-fonder som driver priset på guld. Det här kan få en stor effekt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *