Connect with us

Nyheter

Indiens planer på ökad sockerexport går om intet

Published

on

Socker

SockerI fredags i förra veckan lät en källa från Indiens handelsministerium meddela att de indiska försöken att tvinga producenterna att exportera de miljontals ton socker som landet har i produktionsöverskott inte kommer att lyckas, i alla fall inte utan stora subventioner för sockerexporten. Tanken var att påbudet från de indiska myndigheterna skulle tvinga Indiens sockerbruk att sälja sitt socker på den globala råvarumarknaden och att intäkterna skulle användas till att betala vad sockerbruken är skyldiga landets jordbrukare för de sockerrör som används för att producera råsocker.

Världens näst största sockerproducent

Indien, världens näst största sockerproducent, meddelande under september nya regler som gör det obligatoriskt för sockerproducenterna att öka exporten av socker till åtminstone fyra miljoner ton för den innevarande skördesäsongen. Tanken var att detta skulle minska de stora sockerbergen i Indien.

Sockerpriset har drivits av ett rally i råsockerterminerna som orsakats av en prishöjning på bensin i Brasilien, vilket förväntas leda till en ökad efterfrågan på sockerrörsbaserad etanol. Trots detta har emellertid sockerpriset svårt att ta sig över nivån 13,5 – 14 cent per pound, den nivå som anses kunna lyfta den indiska sockerexporten.

Sanjeev Babar, VD på Sugar Factories Federation, säger att det saknas en exportparitet vid dagens prisnivåer och att sockerbruken behöver statliga subventioner för att exporten skall vara livskraftig. Han säger att utan sådana kan inte sockerbruken klara ytterligare förluster och kan då tvingas att lägga ned sin verksamhet.

Subventioner på 4 000 rupier

Den indiska regeringen gav under skördeåret 2014/2015 en subvention om 4 000 rupier per ton socker som exporterades i syfte att minska de sockerberg som uppstått efter fem års överskottsproduktion. I dagsläget är inget av sockerbruken i delstaten Maharashtra redo att producera råsocker för export utan att de får löften om exportsubventioner. Den indiska regeringen har ännu inte meddelat om den har för avsikt att förlänga den tidigare sockersubventionen till slutet av september 2016.

Den mer modesta planen för export av råsocker från Indien som nyligen publicerades anger att sockerexporten för skördeåret 2015/2106 skall uppgå till 1,8 miljoner ton. Denna siffra skall emellertid ställas mot de 1,3 miljoner ton som Indien exporterade under 2014/2015.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *