Connect with us

Nyheter

Indien inför incitamentet för export av ris

Published

on

Riskorn

Foto: Wutthichai Charoenburi

Under april till och med september 2018 exporterade Indien endast 5,8 miljoner ton ris till ett värde om 3,8 miljarder dollar. Den indiska regeringen har därför tillkännagivit ett stöd på fem procent för export av icke-basmati-ris under de närmaste fyra månaderna. Bakgrunden är att en brant uppgång i minimipriset har gjort råvaran okompetitiv.

Incitamentet kommer att vara i kraft till 25 mars 2019 sade Indiens generaldirektör för handelspolitiken i ett pressmeddelande. ”Icke-basmati-risartiklar har blivit berättigade till MEIS-fördelar med en procentsats på 5 procent för exporten,” sa det.

Produkterna omfattar brunt ris, parboiled och brutet ris. Merchandise Exports from India Scheme (MEIS) innefattar skattekrediter, som är fritt överlåtbara och kan användas för betalning av tullar.

Värdet av icke-basmati-exporten sjönk 13 procent i april-september till 37,23 lakh ton, medan exporten av basmati-ris minskade med 2,4 procent till 20,82 lakh ton. På grund av priset var basmati-exporten dock sämre med 6 procent eller 2,25 miljarder dollar, medan sortimentet utanför basmati minskade med 12 procent.

Påverkar Indiens exportkonkurrens

Traders sa att den branta stigningen i lägsta stödpris hade påverkat Indiens exportkonkurrens från länder som Thailand, Vietnam och Myanmar.

”Vi hade sökt en lättnad på 10 procent från regeringen för att exporten skulle vara konkurrenskraftig. Regeringen har gett oss 5 procent, vilket skulle bidra till att konkurrera på den globala marknaden. Med detta incitament hoppas vi åtminstone möta förra årets exportnivå ”, säger B. V. Krishna Rao, ordförande för All India Rice Exporters Association.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *