Nyheter
Indien fortsätter att köpa iransk olja under 2019
Indien kommer sannolikt att fortsätta att köpa olja från Iran 2019. New Delhi väntar på ett positivt resultat när USA granskar upphävandet av det iranska oljeexportförbudet, enligt indiska regeringstjänstemän.
”Indien har haft omfattande diskussioner med USA om landets oljeekonomi och hur det var nödvändigt att få tillförlitlig och billig leverans för ekonomisk tillväxt. Vi meddelade att tills vi har tillgång till alternativ kan vi inte dra ner vår import från Iran”, säger en indiska regeringstjänsteman.
USA lanserade nya sanktioner mot Irans oljesektor den 4 november 2018, men den har beviljat undantag till åtta länder, inklusive Indien, så att de tillfälligt kan fortsätta att köpa iransk olja.
Viktigt att upprätthålla balans på oljemarknaden
Sanjiv Singh, ordförande för Indian Oil Corporation, anser att iransk råolja på global marknad är oerhört viktigt för att upprätthålla balans på oljemarknaden. Indien är en av de största konsumenterna av råolja och Iran har varit en av nyckelleverantörerna.
Den 6 december rapporterade Reuters att Indien kommer att importera råolja från Iran med hjälp av en rupeebaserad betalningsmekanism, som meddelades av en branschkälla som deltar i diskussioner.
Källan berättade att 50 procent av dessa betalningar kommer att användas för export av varor till Teheran och tillägger att Indiens statsägda UCO Bank förväntas meddela betalningsmekanismen under de kommande tio dagarna.
En överenskommelse hade undertecknats
”En överenskommelse hade undertecknats av den indiska och iranska regeringen den 2 november 2018 för oljebetalning i rupier och 50 procent av dessa medel hade öronmärkts för export”, enligt ett indiskt regeringsdokument.
Indien sägs ha köpt 9 miljoner fat iransk olja i november, enligt två branschkällor, vilket indikerar att världens tredje största oljeimportör fortsätter att köpa råolja från den islamiska republiken trots att amerikanska sanktioner träder i kraft den 4 november.
6 miljoner fat iransk olja
Indian Oil Corp sägs ha lyfta 6 miljoner fat iransk olja och Mangalore Refinery and Petrochemicals 3 miljoner fat, berättade källan för Reuters.
Förenta staterna kom att införa nya sanktioner som riktar sig mot Irans oljeindustri den 4 november för att försöka stoppa landets engagemang i konflikter i Syrien och Irak och ta Teheran till förhandlingsbordet över sitt ballistiska missilprogram.
Indien fortsätter med sitt förhållande med både sina viktigaste energipartner
En amerikansk regeringstjänsteman sade att Trump-administrationen är ”mitt i en intern process” för att överväga undantag för länder som minskar importen av iransk råolja. Tjänstemannen talade på villkor av anonymitet.
USA: s utrikesminister Mike Pompeo sa i Indien förra månaden att Trump-administrationen skulle överväga undantag för iranska oljeköpare som Indien, men de måste så småningom få ned importen till noll.
Indiska raffinaderier importerade omkring 10 miljoner fat iransk olja i oktober, och dess leveranser i november väntas bli lägre.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030