Nyheter
Hybrit – SSAB, LKAB och Vattenfall startar världens första pilotanläggning för fossilfritt stål

Idag startade SSAB, LKAB och Vattenfall HYBRITs världsunika pilotanläggning för fossilfri järnsvamp i Luleå, ett avgörande steg mot fossilfri ståltillverkning. Statsminister Stefan Löfven tog anläggningen i drift tillsammans med vice statsminister och klimatminister Isabella Lövin, SSABs VD Martin Lindqvist, LKAB:s VD Jan Moström och Vattenfalls VD Magnus Hall. Målet är att skapa en fullständig värdekedja för fossilfritt stål.

– Just nu har vi en historisk möjlighet att göra sakerna som ger jobb här och nu – men också skyndar på den klimatomställning som alla inser krävs. I dag lägger ni grunden för att den svenska stålindustrin ska kunna vara helt fossil- och koldioxfri om 20 år. Tillsammans kan vi bygga om Sverige till världens första fossilfria välfärdsland, säger statsminister Stefan Löfven.
– Den här invigningen gör det konkret att den industriella omställningen sker här och nu, och att ett fossilfritt samhälle är inom räckhåll. Sverige får mycket uppmärksamhet internationellt för det här unika projektet. Genom ledarskapsgruppen för industriomställning, som FN bett Sverige leda, har detta möjlighet att sprida ringar på vattnet runtom i världen, säger vice statsminister och klimatminister Isabella Lövin.
– Jag är oerhört stolt över att vår världsunika pilotanläggning nu är färdigbyggd. Det är en milstolpe i utvecklingen mot fossilfritt stål. Vårt mål är att bli först i världen med fossilfritt stål till marknaden redan 2026. Med HYBRIT-tekniken kommer vi eliminera koldioxidutsläppen i ståltillverkningen och samtidigt hjälpa våra kunder att minska deras klimatavtryck. Vi har möjlighet att revolutionera en hel industri och visa att nettonollutsläpp är möjligt. Den chansen måste vi ta, säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef SSAB.
– Det är glädjande att vi idag kan starta anläggningen tillsammans med insikten att svensk industri leder den globala omställningen för hållbar utveckling och minskad klimatpåverkan. För LKAB är HYBRIT en del i målsättningen att 2045 vara en ledande koldioxidfri aktör i en fossilfri värdekedja, och pilotanläggningen spelar en avgörande roll innan vi kan ta tekniken vidare mot en industriell skala. Det är syret i järnet som är den stora utmaningen och det ska vi göra oss av med, säger Jan Moström, VD och koncernchef LKAB.
– Partnerskap som detta visar hur vi kan ta ledningen i omställningen med innovativa, fossilfria produkter. Vattenfall vill möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, inte bara genom fossilfri produktion utan också genom partnerskap som HYBRIT där vi kan använda el som en källa till innovation och bevisa att en fossilfri framtid är möjlig. Vår fossilfria el och dess omvandling till vätgas är här centrala komponenter, inte bara för stålet utan också genom att lagring av vätgas kan erbjuda möjligheter att balansera ett elsystem med mer väderberoende kraft och ökade effektutmaningar. Jag är stolt över alla inblandade som har gjort dagens start av pilotanläggningen möjlig och ser fram emot att se fossilfritt stål på marknaden, säger Magnus Hall, VD och koncernchef, Vattenfall.
Med ekonomiskt stöd från svenska Energimyndigheten togs för drygt två år sedan, den 20:e juni 2018, första spadtaget för att bygga pilotanläggningen för fossilfri järnsvamp (DRI/HBI). I anläggningen ska HYBRIT utföra tester i flera steg av direktreduktion av järnmalm med vätgas. Vätgasen framställs i pilotanläggningen genom elektrolys av vatten med fossilfri elektricitet. Tester görs under 2020 till 2024, först med naturgas och därefter med vätgas för att kunna jämföra produktionsresultat. Inom ramen för HYBRIT pågår även fullskaleförsök att ersätta fossil olja med bioolja i ett av LKAB:s befintliga pelletsverk i Malmberget under en testperiod som pågår till 2021. Förberedelser har också påbörjats för att bygga en försöksanläggning för lagring av fossilfri vätgas i bergrum på LKAB:s område i Svartöberget i Luleå, i nära anslutning till pilotanläggningen.
HYBRIT-initiativet har potential att minska koldioxidutsläppen med 10 procent i Sverige och 7 procent i Finland, samt dessutom bidra till att sänka utsläppen från stålindustrin i Europa och världen. Stålindustrin i världen står idag för 7 procent av de totala globala koldioxidutsläppen. Med HYBRIT avser SSAB, LKAB och Vattenfall skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till färdigt stål och införa en helt ny teknik för att reducera syret från järnmalmen med hjälp av fossilfri vätgas istället för med kol och koks. Därmed blir biprodukten vanligt vatten istället för koldioxid.
Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
Nyheter
Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.
Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.
Medelspotpris | Mars 2024 | Mars 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 56,60 öre/kWh | 15,80 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 56,60 öre/kWh | 10,95 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 59,47 öre/kWh | 50,81 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 63,36 öre/kWh | 60,46 öre/kWh |
Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Nyheter
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.
Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.
Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.
-
Nyheter3 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys4 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer
-
Analys2 veckor sedan
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Nyheter2 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier