Connect with us

Nyheter

Historiskt låga elpriser i Norden

Published

on

Regndroppe i hand

Veckans kommentar om elmarknaden v. 47 2020

Entelios

Medan priserna i Europa är på väg uppåt tillsammans med andra råvarupriser, har elpriserna i Norden fallit kraftigt den senaste veckan. Prisnedgången gäller såväl spotpriser som priserna flera år framåt i tiden. Prisskillnaden mellan Norden och Europa ökar och priserna som nu levereras i Norden och som kan säkras för framtiden är historiskt låga. Kanske världens lägsta elpriser.

Vaccinoptimism lyfter råvarupriser

Trots att stora delar av Europa har stängt ner har två vaccinnyheter lyckats lyfta aktiekurser och råvarupriser de senaste veckorna. Det gäller inte minst för råvaror som påverkar de europeiska kraftpriserna direkt. Både kolpriset och priset på koldioxidkvoter stiger på grund av aktörer som är mer optimistiska för framtiden, nu när coronavaccinerna visar goda resultat.

Blöta prognoser pressar elpriset

Förra veckan skilde ut sig som en torr vecka. Innevarande vecka kan bli den blötaste hittills under 2020. Detta kommer att öka överskottet i resursbalansen ytterligare denna vecka. I Norge är vattenmagasinen nästan helt fulla, så av den nederbörd som inte faller som snö kommer mycket att strömma förbi kraftstationerna och gå rätt ut i havet. I Sverige finns det fortfarande plats för några liter till, men även där kan det snabbt bli en stressig situation för producenterna.

Marknaden håller på att ta in att det faktiskt är möjligt med priser ner mot nollstrecket i november och ser att den starka resurssituationen kan hålla i sig ett bra tag. Detta är ny kunskap som ser ut att pressa priserna kraftigt – inte bara på spotmarknaden utan även prisförväntningen för de kommande två–tre åren.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: + 17,8 TWh (+ 0,5 TWh)
Systempris: 5,39 €/MWh (+ 0,76 €/MWh)
Terminspris YR-21: 13,50 €/MWh (- 4,15 €/MWh)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *