Connect with us

Nyheter

Guldprospekteringsbolagen faller när investerarna hellre köper guldtackor

Published

on

Aktier i guldprospekteringsföretag faller när investerare väljer guldtackor och ETFer

Aktier i guldprospekteringsföretag faller när investerare väljer guldtackor och ETFerGDJX, en börshandlad fond som bland annat investerar i guldprospekteringsföretag, föll under vecka 20 till en ny all-time-low som en effekt av att fler och fler investerare väljer att köpa endera guldtackor eller börshandlade fonder uppbackade av guldtackor istället för gruv- och prospekteringsaktier. I och med fallet under vecka 20 2012 har Market Vectors Junior Gold Miners (GDJX) fallit mer än 30 procent på tre månader. Även Market Vectors Gold Miners (GDX), som inriktar sig på större företag i samma sektor har drabbats av denna nedgång.

Som en följd av den extra likviditet som centralbankerna har pumpat in i marknaden, tillsammans med rekordlåga räntor, spås fysiska ädelmetaller att komma att stiga i det långa loppet. Institutionella investerare handlar på denna trend, men ännu så länge har de valt ETF:er uppbackade av ädelmetaller. Som en effekt av detta betalas inte aktierna i guldrelaterade företag med samma premium som tidigare, utan handlas istället till vinstmultiplar som påminner om andra gruvor och basmetallföretag.

Gruvföretag som bedriver en långsiktig produktion innebär en exponering mot en rad risker för investeraren, till exempel ledningens arbetssätt, tömda fyndigheter, regionala konflikter, strejker, infrastrukturfrågor och finansieringar, bland mycket annat.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *