Connect with us

Nyheter

Guldprisprognos för 2022

Published

on

Guld- och silvermynt hos Tavex
Guld- och silvermynt hos Tavex

I början av året skrev AG Thorson, Gold Predict LLC, att potentialen för guldet under det första kvartalet såg mjuk ut. Det var emellertid innan Ryssland invaderade Ukraina och skapade både en finansiell och politisk oro världen över. Thorson skrev att guldpriserna presterat dåligt under 2021 men att de historiskt sett är undervärderade och borde utvecklas mycket bättre 2022. 

Om guldet håller sig till hans tekniska utsikter, tror han att guldpriserna kan nå 3000 dollar i slutet av 2022. Värdet låter måhända högt, men det är inte den första aktören som uttalat sig om att guldpriset kan nå denna nivå. Redan i slutet av april 2020 sade Bank of America att bankens analytiker såg framför sig hur guldpriset skulle stiga till 3 000 dollar per troy ounce.

Negativa realräntor

Prisåtgärden efter pandemisk guld har varit överraskande. Historiskt sett frodas guld under perioder av hög inflation och negativa realräntor. I diagrammet nedan ser du att 5-åriga statsobligationer har gett -1,5 procents avkastning under stora delar av 2021. Med reala räntor som är djupt negativa, borde inte guldpriset skjuta i höjden?

Källa: FRED

Varför har guld underpresterat?

AG Thorson ser två distinkta faktorer som bidragit till guldets underprestation under de senaste 12 till 16 månaderna.

  1. Från augusti 2018 till augusti 2020 steg guldet från ett lägsta värde på 1167 USD till ett högsta pris på 2089 USD. Efter en kraftig uppgång på 80 procent förväntades en utökad konsolidering. Vi såg något liknande efter guldets utbrott 2004.
  1. Ett rekordstort antal statliga stimulansbetalningar (stimmies) gick ut till arbetslösa amerikaner. Medan en del av dessa pengar gick till väsentliga saker, satsades mycket av överskottet på meme-aktier och altcoins när Millennials utan arbete försökte bli rika på daytrading. Det höll guldet i onåd.

Gulds tekniska installation

Som tekniker letar AG Thorson alltid efter historiska prismönster för att hjälpa förutse framtida rörelser. I guld ser hand överväldigande likheter mellan dagens situation och 18-månaders konsolideringen mellan 2004 och 2005. Detta mönster, om det håller, stödjer ett övertygande utbrott 2022 och en rally mot $3000 vid årets slut.

Guldpriset i veckodiagrammet

Guldpriset befinner sig i en liknande uppställning som 2005. Konsolideringen efter utbrottet som startade i augusti 2020 är nästan över. Räkna med en förnyad hausseartadhet från och med andra kvartalet 2022 som bör pågå in i slutet av året. Gold Predict LLC mest hausseartade fall tyder på att guld kan utmana 3 000 dollar per troy ounce-nivån.

Fokusera på likheterna mellan konsolideringen 2020/2021 och konsolideringen efter utbrottet 2004/2005. Thorson tror att guldet slutför konsolideringen av den avslutande triangeln nu, och ett avgörande utbrott bör följa under andra kvartalet 2022, möjligen så snart som i februari eller mars.

Sammanfattningsvis förväntar sig Gold Predict LLC en mycket bättre utveckling för guldpriset 2022, med potential för en framgång på 60 procent från nuvarande nivåer. Guldgruvarbetare kan överträffa uppåt och kan fördubblas från nuvarande nivåer. Gold Predict LLC basmetallportfölj är överviktig och kommer att fortsätta att tillföra tillgångar av hög kvalitet under 2022.

Efter att ha stigit till 3 000 USD per troy ounce 2022 förväntar sig Gold Predict LLC ytterligare en konsolidering, följt av nya toppar 2023 och sedan en mer djupgående nedgång 2024.

AG Thorson är en registrerad CMT och expert på teknisk analys på Gold Predict LLC. Han tror att vi är i slutskedet av en global skuldsupercykel. För regelbundna uppdateringar, besök här.


Tavex AB är en del av Tavexgruppen som grundades 1991 med verksamhet i Sverige sedan 2005. Tavex är en ledande återförsäljare av ädelmetaller och valuta i norra Europa med högsta kreditbetyget AAA från Bisnode. Tavex köper och säljer guld, silver och platina. Besök tavex.se

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *