Connect with us

Nyheter

Guldprisets utveckling från år 1800 och framåt

Published

on

Priset på fysiskt guld - En bra historisk utveckling

Guld - En ädelmetall med bra historisk utvecklingGuldpriset har skjutit i höjden under de senaste åren, i synnerhet under 2011 då denna råvara nådde nya rekordnoteringar. Under de senaste månaderna har guldpriset stabiliserats kring en nivå runt 1.800 USD per troy ounce. Under de senaste tjugo åren är emellertid prisutvecklingen än mer imponerande, då guldpriset under denna period stigit med fantastiska 2.575 procent, vilket syns i diagrammet nedan.

Diagram över guldprisets utveckling från 1974 till 2011

Trots de senaste årens dramatiska ökning av guldpriset så har det historiskt sett försmäktat vilket visas i nedanstående diagram. Under perioden mellan 1800 till 1933 låg guldpriset stabilt kring 20 dollar per troy ounce.

Följande diagram visar det långsiktiga historiska priset på guld:

Guldprisets historiska utveckling från år 1800 och 1970

Diagrammet visar att det var i samband med att Bretton Woods-avtalet upphörde och de globala ekonomierna började tappa kraft, samtidigt som den traditionella ekonomiska världsordningen kullkastades, som den gyllene råvaran påbörjade sin första period av tillväxt.

Följande diagram visar guldprisets utveckling i tioårscykler och den årliga avkastningen för de senaste åren:

Guldets historiska avkastning, per årtionde och per år

Priset på guld är på en och samma gång både en spegel och en värdemätare för den globala ekonomiska rädslan hos placerare världen över. Guldpriset kan anses visa på deras rädsla för osäkerhet, rädsla för förlust och rädsla för fattigdom. Så länge denna rädsla kvarstår så kommer denna nya guldstandard att fortsätta spegla rädslan. Priset på guld har därför blivit ett index som visar på placerarnas rädsla.

Continue Reading
10 Comments

10 Comments

 1. Lars Eriksson

  17 februari, 2012 at 07:33

  Riksbanken har som framgår av deras hemsida sålt ut stora mängder guld sedan 2006. D v s under en period då guldpriset ökat rejält. Jag undrar
  hur mycket vi som skattebetalare förlorat i värdeökning på guldet i vår valutareserv under åren 2006 till 2012.
  Vore tacksam om Ni kunde kommentera det, eller om om Ni har en siffra.

  Med Hälsningar
  Lars
  (Intresserad skattebetalare)

 2. Chris

  29 mars, 2012 at 20:25

  Hmm, undrar varför jag har missat den här posten, jag som är en trogen läsare.

  Lars, du har nog rätt i det, det har nog kostat ett par kronor i värdeökning.

 3. Claes

  3 mars, 2013 at 00:54

  Det här med att guldpriset är en mätare på placerarnas rädsla har märkts tydligt de senaste månaderna. Så fort den största skräcken för USAs akuta budgetfrågor lagt sig så sjönk guldpriset.

 4. Juha

  14 maj, 2013 at 10:35

  Det finns en kausal förbindelse mella olje- och guldpriset. Oljan är nästan 4-5 gånger dyrare än på 2000 och så är också guldet.

 5. Andre Ralvert

  13 augusti, 2013 at 00:13

  Kollar man på grafen så ser det ut som en bubbla. Men samtidigt tror jag att det inte är helt fel att ha något i guld i och med oroligheterna framöver.

  Jag hörde ett mycket löst rykte om att Kina var intresserad över att införa en guldstandard. Någon annan som hört mer om detta?

 6. Jarneris

  4 oktober, 2013 at 07:34

  Pris på guld och pris på olja har gått upp, eller är det kanske så att värdet på valutorna har gått ner. Varför ska vi värdera det i dollar eller kronor. Det verkliga värdet är en vara relativt en annan.

 7. Arne Elander

  28 maj, 2014 at 13:32

  Missvisande text och felräkning i diagrammet gör ju att höjden av seriositet minskar.

  Diagrammet omfattar 37 år inte som texten antyder ”tjugo år”. Den procentuella ökingen är inte 2575 utan korrekt uträknat 2475.

  De senast 20 åren (1991-2011) har priset höjts från ca 400 till knappt 1700, vilket är en ganska medioker ökning. Ökning över hela perioden blir då 325%, vilket innebär en procentuell ökning per år om 7,5%. Frågan är om det under samma period slagit ordinär bankränta.

  Till er som glömt bort tiden med hög bankränta: 1991 hade jag ett inlånginskonto i bank med 12% ränta.

  • ...

   15 november, 2015 at 03:19

   och nu är räntan minus..

 8. Esma

  25 augusti, 2020 at 22:33

  Älskar

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Sockerpriset når sin högsta nivå på 11 år

Published

on

Sockerrör

Sockerpriset har nått sin högsta nivå på 11 år. Det globala utbudet är mycket begränsat, till stor del beroende på att den stora exportören Indien har minskat sin export. Exporten förväntas halveras till 6 miljoner ton under året som slutar i september och den kan sjunka så lågt som till 4 miljoner ton under nästa säsong.

Graf över sockerpriset
Terminspriset på socker i London i USD.

Det är två faktorer som minskar exporten från Indien. Den första är väderrelaterad, kraftiga regn har skadat odlingarna. Den andra faktorn är att den indiska staten mycket kraftfullt har satsat på biobränsle som etanol, vilket gör att sockerrörsskördarna går till att producera etanol i stället för att exporteras som socker.

Continue Reading

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Populära