Följ oss

Nyheter

Guldpriset och guldspreaden

Publicerat

den

Guldtackor Swiss Pamp - Olika prisspread

Guldtackor Swiss Pamp - Olika prisspreadEn av de vanligaste frågorna som vi på Råvarumarknaden.se får är hur priset på fysiskt guld sätts. Precis som med allting annat blir svaret mer och mer komplicerat. Under många år sattes det dagliga priset på guld av LME, London Metal Exchange, och senare av COMEX, Commodity Exchange i New York. COMEX ägs av NYMEX, New York Mercantile Exchange.

Tillsammans byggde dessa institutioner en solid grund för världens guldpris, på vilken de sedan byggt upp en marknad av pappersguld, optioner och derivat för denna ädelmetall. Fram till helt nyligen var det mycket litet guld som verkligen bytte ägare på dessa börser. Avtal om framtida försäljning skrevs långt i förväg.

Du kunde till exempel försäkra dig om, eller spekulera om priset på guld under augusti och september månad. Emellertid, innan ditt avtal löpte ut så brukade dessa normalt sett ”rullas”, vilket betyder att de återköps och sedan säljs igen med en förfallodag som ligger ännu längre fram i tiden, till exempel oktober eller november. I och med att det var mycket få kontrakt och avtal som verkligen ledde till leverans av guld har detta inneburit att samma guld handlats fram och tillbaka av investmentbankerna. Detta skapade en mycket stabil marknad där skillnaden mellan det fysiska och det elektroniska guldet varit mycket låg. Alla var överens om att det fanns tillräckligt med guld i valven och att det skulle finnas tillräckligt om någon mot förmodan verkligen skulle vilja ha leverans av sitt guld.

När tvivel kommer in i bilden betyder detta vanligen att priset påverkas och guldmarknaden är inte annorlunda från andra. Under den allra mest osäkra perioden under 2008 års finanskris låg premien för fysiska guldmynt i USA, England och Tyskland trettio procent (30 %) över det pris som guldet betalades i New York.

I Sverige såg vi inte samma oro, men de svenska guldhandlarna var tvungna att höja priserna för att täcka de ökade kostnaderna dessa drabbades av för att hitta guld att sälja. I skrivande stund har marknaderna åter stabiliserats, men efter vad vi sett under det senaste året kan detta förändras till det värre vilken dag som helst.

De svenska guldhandlarna använder sig av de dagliga priser som sätts på LME och på COMEX då de sätter priset på det guldet som de säljer. Eftersom de existerande guldhandlarna tenderar att vara aktiva följer dessa marknadspriset på detaljerad basis.

Guldtacka - Valcambi Suisse 250 gramFör att själv räkna på priset så behöver du omvandla världsmarknadspriset, som vanligen prissätts i amerikanska dollar per ounce ($/oz) till kronor och svenska gram. Ju större mängd guld du köper och ju större tacka desto billigare blir det. Det är därför inte förvånande att de mest efterfrågade varorna är 100-gramsguldtackorna från PAMP och Valcambi. Skillnaden mellan vad guldhandlarna köper och säljer dessa tackor för, den så kallade spreaden, ligger på omkring sex till sju procent. Skillnaden (spreaden) ökar desto mindre enheterna (guldtackorna) är. När du tänker på de logistiska problem som är förknippade med att producera, förpacka och spåra en tacka om ett gram så förstår du varför marginalerna på dessa lätt kan hamna så pass högt som femtio procent.

Det är därför bäst att köpa så pass stora kvantiteter guld som möjligt. För närvarande är 100 gramstackor det största som många handlare kan erbjuda.

De flesta som köper större mängder guld väljer att göra det i form av tackor om 100 gram med målet att sälja dessa då priset stigit. Vi ser hur många av dem som gjort detta valt att köpa ett antal mindre tackor och mynt utifall att världens finansiella system brakar samman. Kom ihåg, om du måste använda dig av ditt guld för att köpa mat i framtiden är det betydligt enklare att få växel på ett mindre mynt.

Nyheter

NCC bygger testanläggning för kärnkraftsbolaget Blykalla i Oskarshamn

Publicerat

den

Blykalla SEALER-E i Oskarshamn

NCC ska på uppdrag av Blykalla och Uniper Sverige bygga en testanläggning för kärnkraft i Oskarshamn. Blykalla utvecklar små modulära reaktorer (SMR), och NCC ska uppföra en byggnad kopplad till testverksamheten.

Företaget Blykalla utvecklar och bygger små modulära reaktorer som är kylda av bly. Som ett nästa steg i deras utvecklingen byggs nu en testanläggning på kärnkraftverket OKG på Simpevarpshalvön, cirka 3 mil norr om Oskarshamn.

– Denna testanläggning är en milstolpe för svensk kärnkraftsinnovation och ett viktigt steg mot vårt mål att bygga Europas första avancerade SMR. Vi är glada att samarbeta med NCC, vars expertis inom industribyggnation kommer att säkerställa ett högkvalitativt genomförande av detta viktiga projekt, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla.

NCC:s uppdrag är att uppföra en byggnad för testverksamhet i anslutning till den framtida reaktorbyggnaden, samt utföra markarbeten och installationer kopplat till denna byggnad. NCC har haft uppdrag på området i Oskarshamn sedan slutet av 1960-talet och har stor kompetens för de mycket speciella och krävande projekt som utförs vid kärnkraftverket.

– Det händer mycket inom energiområdet just nu och vi följer utvecklingen noga. Det här är ett spännande projekt där vi kan bidra med vår byggexpertis både vad gäller industribyggnation, ny teknik och relaterade områden som exempelvis eldistribution, elproduktion och elöverföring, säger Helena Hed, affärsområdeschef NCC Green Industry Transformation.

Byggnationen inleds i februari och väntas färdigställd i juni 2025.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset stiger till över 1 miljon kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

Guld har det senaste året haft en enormt stark utveckling i svenska kronor. Denna morgon har priset till och med stigit över 1 miljon kronor per kilo.

Guldpriset i SEK

Priset på guld i amerikanska dollar stiger på grund av ökad efterfrågan. Till det kommer sedan att den svenska kronan är svag i relation till den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

RES planerar för en andra stor vätgasanläggning i Ånge

Publicerat

den

RES vätgas-anläggning i Alby

Vätgassatsningen i Ånge kommun fortsätter med två projekt. RES och tyska Prime Capital investerar upp till 20 miljarder i en vätgasanläggning i Alby med en kapacitet på 500 megawatt. Nu planerar RES ytterligare en anläggning i Ljungaverk på 100 megawatt, som fortfarande är i projekteringsfas. Ljungaverk har fördelar som befintlig industriell infrastruktur, järnväg och elförsörjning. I Alby planeras även produktion av flygbränsle motsvarande 3-4 % av EU:s behov av grönt flygbränsle.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära