Guldfonder med lågkostnadsprofil skapar nya utmaningar

Ankomsten av fonder som erbjuder billigare tillgång till guld innebär att rådgivare måste väga likviditet mot kostnad. Detta gör att guldfonder med lågkostnadsprofil skapar nya utmaningar för alla typer av investerare.

Guldtacka - Fine gold 999.9

Hot om ett globalt handelskrig och negativa obligationsräntor väcker förnyat intresse för guld som en beståndsdel i en portfölj. Detta ställer finansiella rådgivare inför nya val bland en växande lista med guldrelaterade börshandlade fonder som konkurrerar med låga avgifter. Huruvida dessa kan erbjuda den likviditet som de finansiella förvaltarna efterfrågar är emellertid en annan fråga.

Historiskt sett har ETF-investerare nästan alltid har gynnat de första börshandlade produkterna, till exempel GLD. När det gäller börshandlade fonder med fokus på guld verkar emittenterna vända sig direkt till finansiella rådgivare genom att erbjuda billigare versioner av riktmärket SPDR Gold Shares (GLD).

GLD har traditionellt varit förstahandsvalet för guldrelaterade investeringar vid sidan av fysiskt gud, men från och med förra året började vi se produkter på marknaden som konkurrerade med hjälp av priset,” säger Todd Rosenbluth, chef för fond- och ETF-analys på CFRA.

GLD, som lanserades 2004 och har en förvaltningskostnad på 40 punkter, har länge lockat institutionella investerare och finansiella rådgivare eftersom denna ETF är tillräckligt stor för att kunna erbjuda den likviditet och de snäva spreadar som investerare vill ha.

Emellertid, de senaste lanseringarna Perth Mint Physical Gold (AAAU) och GranitShares Gold Trust (BAR) som erbjuder en exponering mot guld för ungefär 18 punkter gör att förvaltare nästan måste överväga dem för att uppfylla sitt förtroendeuppdrag.

Både BAR och AAAU är mindre än två år gamla, men Rosenbluth sa att det faktum att båda har mer än 100 miljoner dollar i tillgångar säger mycket om deras potential för likviditet och spreadar.

En rådgivare som tror att det är ett bra tillfälle att köpa guld har ett urval av guldrelaterade ETFer som erbjuder exponering mot guld för under 20 baspunkter i förvaltningskostnad. De växer, så du behöver förmodligen inte oroa dig för problem när du vill komma in eller ur fonden.

Lägre kostnader för guldfonder har noterats även av State Street Global Advisors, som erbjuder GLD. Förra sommaren lanserade SPDR Gold MiniShares (GLDM), som i huvudsak är en 18-punktsversion av GLD. GLDM har vuxit och har nu mer än 860 miljoner dollar under förvaltning. GLDM handlas till en kurs som är en tiondel av GLD. Varje andel i GLD motsvarar en tiondels troy ounce. För GLDM är motsvarande siffra en hundradels troy ounce.

IShares Gold Trust (IAU) har 13 miljarder dollar under förvaltning och tar ut 0,25 procent i förvaltningskostnad. IAU har funnits i åratal och länge varit det traditionella alternativet till GLD. Nu ligger denna ETF som ett mellanalternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top