Nyheter
Guldfonder med lågkostnadsprofil skapar nya utmaningar

Ankomsten av fonder som erbjuder billigare tillgång till guld innebär att rådgivare måste väga likviditet mot kostnad. Detta gör att guldfonder med lågkostnadsprofil skapar nya utmaningar för alla typer av investerare.

Hot om ett globalt handelskrig och negativa obligationsräntor väcker förnyat intresse för guld som en beståndsdel i en portfölj. Detta ställer finansiella rådgivare inför nya val bland en växande lista med guldrelaterade börshandlade fonder som konkurrerar med låga avgifter. Huruvida dessa kan erbjuda den likviditet som de finansiella förvaltarna efterfrågar är emellertid en annan fråga.
Historiskt sett har ETF-investerare nästan alltid har gynnat de första börshandlade produkterna, till exempel GLD. När det gäller börshandlade fonder med fokus på guld verkar emittenterna vända sig direkt till finansiella rådgivare genom att erbjuda billigare versioner av riktmärket SPDR Gold Shares (GLD).
” GLD har traditionellt varit förstahandsvalet för guldrelaterade investeringar vid sidan av fysiskt gud, men från och med förra året började vi se produkter på marknaden som konkurrerade med hjälp av priset,” säger Todd Rosenbluth, chef för fond- och ETF-analys på CFRA.
GLD, som lanserades 2004 och har en förvaltningskostnad på 40 punkter, har länge lockat institutionella investerare och finansiella rådgivare eftersom denna ETF är tillräckligt stor för att kunna erbjuda den likviditet och de snäva spreadar som investerare vill ha.
Emellertid, de senaste lanseringarna Perth Mint Physical Gold (AAAU) och GranitShares Gold Trust (BAR) som erbjuder en exponering mot guld för ungefär 18 punkter gör att förvaltare nästan måste överväga dem för att uppfylla sitt förtroendeuppdrag.
Både BAR och AAAU är mindre än två år gamla, men Rosenbluth sa att det faktum att båda har mer än 100 miljoner dollar i tillgångar säger mycket om deras potential för likviditet och spreadar.
En rådgivare som tror att det är ett bra tillfälle att köpa guld har ett urval av guldrelaterade ETFer som erbjuder exponering mot guld för under 20 baspunkter i förvaltningskostnad. De växer, så du behöver förmodligen inte oroa dig för problem när du vill komma in eller ur fonden.
Lägre kostnader för guldfonder har noterats även av State Street Global Advisors, som erbjuder GLD. Förra sommaren lanserade SPDR Gold MiniShares (GLDM), som i huvudsak är en 18-punktsversion av GLD. GLDM har vuxit och har nu mer än 860 miljoner dollar under förvaltning. GLDM handlas till en kurs som är en tiondel av GLD. Varje andel i GLD motsvarar en tiondels troy ounce. För GLDM är motsvarande siffra en hundradels troy ounce.
IShares Gold Trust (IAU) har 13 miljarder dollar under förvaltning och tar ut 0,25 procent i förvaltningskostnad. IAU har funnits i åratal och länge varit det traditionella alternativet till GLD. Nu ligger denna ETF som ett mellanalternativ.
Nyheter
Kinas övergång från majs till vete kan hämma importen

Kina, världens näst största ekonomi, använder sitt veteöverskott. Kina går från att använda majs till att välja vete för sin djurfodermarknad, vilket kan hämma landets majsimport.
Sojamjöl kan också se minskad konsumtion i detta skifte. Följaktligen är det inte goda nyheter för nationer som Brasilien och USA – två av de största producenterna av majs och sojabönor.
Brasilien har producerat en rekordskörd sojabönor i år men leveranserna till Kina ligger för närvarande under fjolårets takt. Samtidigt har Kina avbrutit mer än 800 000 ton amerikanska majsbeställningar under de senaste veckorna eftersom köpare väntar på billigare alternativ senare under året.
Detta är inte välkomna nyheter för majs- och sojabönsproducenter, särskilt med förväntningen att Kinas återöppning skulle öppna upp för konsumtion av dessa jordbruksprodukter. Detta kan översättas till ökat utbud mitt i minskad efterfrågan, och därmed sänka priserna på majs och sojabönor – inte direkt positiva nyheter för hausseartade handlare.
Kina är världens främsta producent av vete, och det importerade också en rekordstor stor mängd vete från andra nationer, vilket ökade utbudet av råvaran. En övergång från majs och sojabönor till vete kommer att hjälpa till att lindra detta överutbud.
Nyheter
Vattenfall startar nytt projekt för fossilfri vätgasproduktion vid Ringhals

Vattenfall har beslutat att starta ett projekt för att producera fossilfri vätgas i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Det ökar flexibiliteten i hur elnät och elproduktionen kan utnyttjas när Vattenfall planerar för ny elproduktion både från kärnkraft och havsbaserad vindkraft i närområdet.
Vattenfall har tilldelats en anslutningspunkt för den havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt Syd och en preliminär bedömning, en så kallad indikation, om anslutningsmöjlighet för ny kärnkraftsproduktion på Väröhalvön. Vattenfall tar genom det nya projektet fram en helhetslösning för kärnkraft och vindkraft tillsammans.
Det nya beskedet från Svenska kraftnät ger förutsättningar för Vattenfall att maximera utvecklingen av både kärnkraft och vindkraft genom den flexibilitet som vätgasen kan erbjuda. Vätgas efterfrågas i stora volymer av kunder på västkusten, till exempel Preem och St1 som Vattenfall sedan tidigare samarbetar med för att undersöka möjligheten att starta produktion av fossilfria elektrobränslen för användning inom flyg- och vägtransporter.
– Detta är mycket positivt för Vattenfall och inte minst våra kunder och partners. Vi ser enorma möjligheter att minska utsläppen på svenska västkusten genom direkt och indirekt elektrifiering med fossilfri vätgas, särskilt för raffinaderi- och petrokemiindustrin. Det finns goda förutsättningar för att bygga elektrolysörer vid Ringhals och skapa en mycket flexibel produktionsanläggning för både fossilfri el och vätgas, säger Andreas Regnell, strategichef vid Vattenfall.

– Det är bra att Svenska kraftnät har gjort en samlad bedömning av Vattenfalls ansökningar om kapacitet för anslutning av både ny kärnkraft och vindkraft. Vi kan nu fortsätta förstudien om små modulära reaktorer vid Ringhals som både skulle kunna producera fossilfri el och vätgas, säger Desirée Comstedt, ansvarig för affärsutveckling för kärnkraft inom Vattenfall.
– Svenska kraftnäts besked är mycket välkommet. Nu tar vi nästa steg i planeringen av den havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt Syd och hur vi på bästa sätt använder det stora tillskott av fossilfri elproduktion som både ny vindkraft och kärnkraft kan ge, säger Johan Weimenhög, projektchef för den havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt Syd.
Projektet om nya elektrolysörer för produktion av fossilfri vätgas är ett samarbete mellan affärsområdena Generation och Wind inom Vattenfall.
Nyheter
Thailand spås få den lägsta sockerrörsskörden på 14 år

Trots rekordhöga sockerrörspriser för thailändska bönder under säsongen 2022/2023 och högre priser för 2023/2024, spås utbudet av sockerrör för nästa säsong att sjunka till 74 miljoner ton.
Minskningen av sockerrörsvolymer beror både på en minskning av planterad yta, på grund av att konkurrerande grödor betalar bönderna mer, och även på en hög risk kring en lägre jordbruksavkastning på grund av det prognostiserade torra vädret till följd av El Niños vädermönster.
I år har priserna på kassavarot i Thailand stigit med nio procent, vilket har drivits av en starkare efterfrågan och starkare priser på kassavachips och stärkelse. Efterfrågan kommer främst från Kina, där kassavarot används till etanol och djurfoder.
Det förväntas att kassavapriserna kommer att förbli starka under hela 2023, så med ett nuvarande rotpris på 3 360 THB/kubikmeter ger kassava en bättre avkastning än sockerrör. Detta leder till att mindre sockerrör planterades under det fjärde kvartalet 2022 för skörd under säsongen 2023/2024.
Den potentiella övergången till kassavaodling kommer att resultera i minst fem procent minskning av området för sockerrörsskörd. Den andra nyckelfrågan som den kommande krossningen står inför är jordbruksavkastningen.
Lägre nederbörd än normalt att förvänta
I år är ett El Niño-år, vilket för Thailand historiskt sett kommer att innebära en lägre nederbörd än normalt. Mindre än 20 procent av Thailands sockerrörsareal har tillgång till ordentlig bevattning, detta betyder att under år då det är lägre nederbörd har sockerrörsskördarna lidit hårt.
När det gäller sockerexport, baserat på en skörd på 74 miljoner ton, förväntas Thailand att exportera åtta miljoner ton socker. Med premien för vitsocker på nuvarande nivåer finns det ett bra incitament för bruken att producera vitt socker, till förmån för råvaror, men tillgången på vatten kan vara en begränsande faktor.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lundin-familjen har sålt allt i Africa Oil
-
Nyheter2 veckor sedan
Dansk kärnkraft ska producera 1 miljon ton koldioxidfritt gödningsmedel per år i Indonesien
-
Analys4 veckor sedan
A recession is no match for OPEC+
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset nära sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter3 veckor sedan
Koppar gynnas av den gröna omställningen
-
Nyheter1 vecka sedan
Ryssland förstör Saudiarabiens oljeförsäljning i Asien
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på olivolja det högsta någonsin
-
Nyheter4 dagar sedan
Så ser planen ut för ny kärnkraft i Sverige enligt Vattenfall