Connect with us

Nyheter

Guldet toppar 2011

Published

on

Guldtackor vars pris CPM Group felbedömdeI november 2010, på Raw Materials Groups, RMG:s årliga gruv- och prospekterings-konferens, sade Jeffery M Christian, analytiker på New York-baserade CPM Group, att han trodde att priset på guld skulle komma att toppa under de första månaderna under 2011 för att sedan handlas till ett genomsnittligt pris om 1.200 USD per troy ounce fram till och med 2014.

Uttalandet är nog inget som denne i dag vill känna sig stolt över. Jeffery M Christian är en i våra ögon mycket kompetent analytiker, om än en något defensiv sådan. Han har sedan 1999 varit positiv till guld, och är det faktiskt fortfarande trots sitt uttalande i höstas. Det gäller också att komma ihåg att priset på guld under perioden 2003 till 2009 handlades så lågt som 623 USD per troy ounce i snitt.

Däremot är det intressant att han på sikt ansåg att guldpriset kommer att fortsätta uppåt, i hans tidigare uttalande spådde han ett pris på guldet på 1.800 USD per troy ounce under 2018. Det priset är redan passerat med råge under augusti 2011 En av orsakerna är att CPM Group anser utbudet av guld på marknaden kommer att bli för lågt i förhållande till efterfrågan. Här tror vi att denne har rätt eftersom vi ser att centralbankerna som historiskt sett varit den källa som har försett marknaden med guld blivit nettoköpare vilket gör att det uppstått ett utbudsgap på guld.

CPM Group grundades 1986 av Jeffery M Christian, som tidigare vare ansvarig för råvaruanalysen på J. Aron & Company, ett litet men synnerligen effektivt företag som främst arbetade med arbitragehandel innan detta företag köptes upp av Goldman Sachs & Co. CPM Group köptes sedan ut av Jeffery M Christian och hans affärspartners med syfte att etablera ett oberoende och marknadsledande analysinstitut på råvarumarknaden.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära