Connect with us

Nyheter

Guldet, bättre utveckling än vad det ser ut

Published

on

Guldtackor

GuldtackorUnder 2011 var guld den råvara som var på allas läppar och guldpriset kommenterades snart sagt överallt. Under 2012 har emellertid guldpriset inte alls rosat marknaden, guldet har gått kräftgång i stort sett hela året. Det skall emellertid ställas mot den amerikanska dollarn som under året har stigit med 12 procent vilket gör att svenska placerare som köpt denna råvara dragit fördel av valutaförändringen.

Guldet är fortfarande en intressant råvara, och i den senaste rapporten som vi kunde ta del av från JP Morgans guldteam går att utläsa att den amerikanska investmentbanken har en positiv syn på den gula ädelmetallen, men att de är försiktigare när det gäller metaller och gruvsektorn, dels på grund av rapportperioden men också på grund av att en minskad inflationstakt indikerar att det inte kommer att behövas lika kraftfulla penningpolitiska åtgärder som tidigare trotts.

JP Morgan skriver att guldaktierna befinner sig i en besvärlig situation där deras förespråkare ser fram mot att guldpriset skall komma att stiga över 2.000 USD per troy ounce, medan den sjunkande inflationen gör att detta mål inte kommer att kunna uppfyllas på kort sikt.

De skriver emellertid också att ”Vi fortsätter tro att guld är en viktig tillgångsklass, i en värld där det blivit viktigare att få tillbaka sitt kapital än att få avkastning på sitt kapital. Guld har varit den ultimata bevararen av rikedom i årtusenden, medan valutorna har tenderat att ha en kortare livslängd. Guldaktier är mer komplexa…”

“Guld har handlats ganska stabilt även, även vid en tid på året då de säsongsmässiga köpen i Indien brukar börja ge guldet ett lyft. Trots detta har guldet utvecklats väl med tanke på den 12-procentiga värdeförändringen av den amerikanska dollarn under de senaste tolv månaderna.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *