Connect with us

Nyheter

Goldman Sachs tror att oljepriset stiger till nyår

Published

on

Fat med olja

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs är positiv till oljepriset. Investmentbanken förväntar sig att marknaden kommer att ha ett underskott på cirka 3 miljoner fat per dag (bpd) under fjärde kvartalet 2020. Vidare tror Goldman Sachs att Brent-priset kommer att återhämta sig till 49 dollar per fat vid slutet av detta år.

Två fat olja

Enligt en ny rapport är den senaste flytande lagringen av olja mer ”övergående dynamik för lagertilldelning” istället för en signal om ett nytt överskott.

”Vi uppskattar att oljemarknaden fortfarande är i underskott med spekulativ positionering nu på för låga nivåer” sa Goldman Sachs och höjde sitt Brent Crude-mål till 49 USD i slutet av 2020 och 65 dollar i tredje kvartalet 2021.

Tidigare denna månad förutspådde Goldman Sachs att Brent Crude skulle nå 65 dollar fatet under tredje kvartalet 2021, även om priset kan sluta lägre nästa år, 58 dollar per fat.

Höjer sin prognos för WTI

Goldman Sachs förväntar sig också att WTI Crude kommer att stiga till 55,88 dollar per fat under tredje kvartalet 2021, upp från 51,38 USD per fat i bankens tidigare prognoser.

”Det finns en ökande sannolikhet för att vacciner kommer att bli allmänt tillgängliga från och med nästa vår, vilket hjälper till att stödja den globala tillväxten och efterfrågan på olja, särskilt i fråga om jetbränsle”, sa Goldman-analytikerna tidigare denna månad och håller fast vid den uppfattningen.

Vitol Group, världens största oberoende oljehandlare, förväntar sig också att de globala oljelagren kommer att fortsätta att minska under resten av året, till skillnad från sina konkurrenter och många analytiker som ser ett växande överskott på marknaden.

Världens lager av olja har minskat med cirka 300 miljoner fat sedan det toppade på 1,2 miljarder fat tidigt i sommar, och förväntas minska med ytterligare 250 till 300 miljoner fat mellan september och december, sade Vitols verkställande direktör Russell Hardy till Bloomberg i en intervju tidigare i veckan.

Vitol är mer positiv till oljans kortsiktiga framtidsutsikter än en annan stor råvaruhandlare, Trafigura, som förväntar sig en ”försörjningstung” marknad under slutet av året, när efterfrågan återhämtar sig.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära