Goldman Sachs tror att oljepriset stiger till nyår

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs är positiv till oljepriset. Investmentbanken förväntar sig att marknaden kommer att ha ett underskott på cirka 3 miljoner fat per dag (bpd) under fjärde kvartalet 2020. Vidare tror Goldman Sachs att Brent-priset kommer att återhämta sig till 49 dollar per fat vid slutet av detta år.

Två fat olja

Enligt en ny rapport är den senaste flytande lagringen av olja mer ”övergående dynamik för lagertilldelning” istället för en signal om ett nytt överskott.

”Vi uppskattar att oljemarknaden fortfarande är i underskott med spekulativ positionering nu på för låga nivåer” sa Goldman Sachs och höjde sitt Brent Crude-mål till 49 USD i slutet av 2020 och 65 dollar i tredje kvartalet 2021.

Tidigare denna månad förutspådde Goldman Sachs att Brent Crude skulle nå 65 dollar fatet under tredje kvartalet 2021, även om priset kan sluta lägre nästa år, 58 dollar per fat.

Höjer sin prognos för WTI

Goldman Sachs förväntar sig också att WTI Crude kommer att stiga till 55,88 dollar per fat under tredje kvartalet 2021, upp från 51,38 USD per fat i bankens tidigare prognoser.

”Det finns en ökande sannolikhet för att vacciner kommer att bli allmänt tillgängliga från och med nästa vår, vilket hjälper till att stödja den globala tillväxten och efterfrågan på olja, särskilt i fråga om jetbränsle”, sa Goldman-analytikerna tidigare denna månad och håller fast vid den uppfattningen.

Vitol Group, världens största oberoende oljehandlare, förväntar sig också att de globala oljelagren kommer att fortsätta att minska under resten av året, till skillnad från sina konkurrenter och många analytiker som ser ett växande överskott på marknaden.

Världens lager av olja har minskat med cirka 300 miljoner fat sedan det toppade på 1,2 miljarder fat tidigt i sommar, och förväntas minska med ytterligare 250 till 300 miljoner fat mellan september och december, sade Vitols verkställande direktör Russell Hardy till Bloomberg i en intervju tidigare i veckan.

Vitol är mer positiv till oljans kortsiktiga framtidsutsikter än en annan stor råvaruhandlare, Trafigura, som förväntar sig en ”försörjningstung” marknad under slutet av året, när efterfrågan återhämtar sig.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top