Följ oss

Nyheter

Globalt sockerunderskott att vänta nästa år

Publicerat

den

Socker i närbild

Den globala produktionen av socker spås under regleringsåret 2023/2024 uppgå till 178,2 miljoner ton, en minskning med 0,1 miljoner ton jämfört med regleringsåret 2022/2023. Samtidigt beräknas den globala konsumtionen till 179,1 miljoner ton, oförändrat jämfört med regleringsåret 2022/2023. De globala lagren spås minska med 0,9 miljoner ton.

Global sockerproduktion

Marknadsbedömare spår att världen kommer att producera 178,2 miljoner ton socker 2023/2024. Detta kommer att vara den näst största produktionen någonsin efter den enorma säsongen 2017/18 när produktionen uppgick till 188,5 miljoner ton.

Även om monsunregnen i Indien hittills har varit så gott som tillräckliga vilket inte har sänkt prognoserna, finns det fortfarande en nedåtrisk för resten av växtsäsongen. I Brasilien fortsätter krossningen att gå smidigt, detta och en särskilt hög sockerblandning som uppnåtts. 

Global sockerkonsumtion

Samma bedömare tror att världen kommer att konsumera rekordmängder socker 2023/2024. De tror att produktionen kommer att stiga till drygt 179 miljoner ton. Detta drivs främst av befolkningstillväxten som kommer att behöva ungefär två miljoner ton extra socker per säsong.

Litet produktionsunderskott

Marknadsbedömarna tror inte att världen kommer att producera tillräckligt med socker för att möta konsumtionen igen 2023/2024. För närvarande räknar de med ett underskott på cirka 0,9 miljoner ton.

Producenter på norra halvklotet som Indien och Thailand hade sämre skördar än väntat 2022/2023 och Indien förväntas ha lika stora grödor 2023/24 medan de i Thailands fall spås bli sämre.

Underskottet förväntas bli mindre än 2022/2023, främst beroende på en särskilt stor skörd i Brasilien.

Produktionsuppdatering för Thailand

Den thailändska säsongen 2023/24 börjar i slutet av november, början av december. Sockerproduktionen förväntas rapportera en ganska stor nedgång jämfört med säsongen 2022/2023, från 10,8 miljoner ton till 7,4 miljoner ton. Detta skulle göra 2023/24 till den värsta säsongen för sockerproduktion i Thailand på ett decennium.

Detta drivs av en kombination av varmt, torrt, väder som hindrar utvecklingen av sockerrör, och en stor övergång från mindre bönder som väljer att plantera kassava istället för sockerrör.

Båda grödorna är omtyckta av bönder på grund av deras goda tolerans mot torka, men denna säsongs avkastning att odla kassava uppväger kraftigt avkastningen för sockerrör.

Det finns också fortfarande pågående problem att attrahera arbetskraft, ett problem som uppstod under föregående säsong.

Andra sockerproducenter

Brasilien spås öka sin sockerskörd till 38,2 miljoner ton, en ökning med 4,5 miljoner ton. Egypten spås minska sin sockerproduktion till 2,5 miljoner ton, en nedgång med 0,2 miljoner ton. Ukraina spås komma att rapportera en ökad produktion av socker. Trots kriget som landet befinner sig i så spås bönderna i Ukraina öka sin produktion med 0,2 miljoner ton till 1,4 miljoner ton totalt. Den japanska sockerskörden spås vara oförändrad på 0,8 miljoner ton.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära