Följ oss

Nyheter

Geopoliska händelser kan komma att driva guldkursen

Publicerat

den

Guldtacka och mynt hos BullionVault

Förra veckan var minst sagt hektiskt för alla dem som följer guldkursen och det finns ett antal geopolitiska händelser som har haft betydelse för hur denna ädelmetall har utvecklats. Frågan som alla ställer sig nu är hur guldkursen kommer att utvecklas? I torsdags såg vi en spik i guldpriset, orsakad av bland annat konflikten mellan Israel och Hamas, men också ett nedskjutet flygplan och krisen i Ukraina som gett nytt bränsle åt den oro som finns i denna del av världen.

Detta är emellertid endast en av alla de saker som kan komma att få betydelse för hur guldkursen utvecklas i framtiden. I denna text har vi samlat en del andra händelser, en del väldigt omskrivna, andra inte alls lika kända, som vi bedömer kan komma att påverka hur guldkursen utvecklas under resten av 2014.

Guldlåneproblem i Kina

I juni 2014 upptäckte Kinas chefsrevisor lån till ett värde om 15,2 miljarder USD som backades upp av förfalskade guldtransaktioner, något som komma att leda till åtal för bedrägerier. Kina har samlat över 2000 ton överskottsguld under de senaste 4 åren. År 2013 importerades 1800 ton guld, som kan minskas med 300 till 400 ton i år Kina.

Den indiska efterfrågan

Importrestriktioner har lett till att den indiska importen av guld har fallit med 77 procent, ned till 150 ton, under det första halvåret 2014. De indiska juvelerarna förväntade sig en sänkning i samband med att den nya budgeten lades fram, men istället valde landets regering att behålla den tioprocentiga tullen på guldimport för hela verksamhetsåret 2014/2015. Indiens handelsunderskott har under juni 2014 tangerat den högsta nivån på elva månader, 11,76 miljarder USD, vilket bland annat har orsakats av en 65-procentig ökning av guldinköpen att jämföra med juni 2013. Det finns således en risk för att den indiska regeringen inte kommer att sänka importtullen då denna ädelmetall fortfarande utgör en så stor del av landets import.

Reserve Bank of IndiaReserve Bank of India (RBI) har beslut att byta det guld det har i sina valv mot guld som håller internationell standard. Det guld som RBI förvärvar skall levereras till utländska depåer, till exempel Bank of England. RBI kan därmed avhänga sig det guld som banken har på den inhemska marknaden och möta den ökande efterfrågan utan att det får en negativ effekt på Indiens bytesbalansunderskott. Denna åtgärd bör även leda till en minskad guldsmuggling, vilken har ökat sedan Indien införde en tull på sin guldimport förra året.

FED

I juni 2014 adderade USA 288 000 nya arbeten, 73 000 mer än förväntat. Samtidigt sjönk arbetslösheten till 6,1 procent, den lägsta siffran sedan 2008. Under det senaste året har arbetslösheten i USA minskat med 1,5 procentenheter men ligger fortfarande över FEDs mål om 5,2 till 5,5 procent. Den 15 juli antydde Janet Yellen att en räntehöjning kan komma att bli aktuell om situationen på den amerikanska arbetsmarknaden inte förbättras. Någon tidpunkt för detta har inte kommunicerats.

Geopolitik

I mars 2014 nådde guldkursen 1 350 USD per troy ounce som en direkt följd av den rysk-ukrainska krisen. Den 14 juni i år, i samband med det ökade våldet i Irak, handlades guldet till 1 278 USD per troy ounce. Den 17 juli 2014 i samband med att ett jetplan från Malaysia med 295 människor kraschade nära gränsen mellan Ukraina och Ryssland på grund av en missilattack handlades guldet till 1 316 USD per troy ounce. Samma dag införde USA en ny omgång av sanktioner mot Ryssland som begränsade Rosneft (OTC: OJSCY) och Gazprombank (OTCQX: GZPFY) tillträde till den amerikanska kapitalmarknaden. Guld som betraktas som en safe haven har stigit med 9,5 procent under 2014, mer än statsobligationer, aktier och andra råvaror vilket bland annat kan förklaras av de pågående geopolitiska händelserna.

Den svaga efterfrågan i Indien, och guldåneproblemen i Kina är baisseindikatorer för guldpriset på kort sikt. Obligationsåterköpsprogrammet i USA slutar i oktober i år, och en eventuell räntehöjning är också en baisseartad indikator. Emellertid skulle de pågående geopolitiska frågorna kunna tillföra ånga till ett guldrally i år.

Nyheter

Samtal om när oljepriserna vänder och gruvindustrins största frågor

Publicerat

den

Olika råvaror

Samtal med två råvaruanalytiker. Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer ger sin syn på vad som kommer att styra oljepriserna framåt. Sedan berättar EFN:s expertkommentator Clara My Lernborg om gruvindustrins största frågor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Förenade Arabemiraten siktar på att bygga ett datacenter på 5 GW, motsvarande fem stora kärnkraftsreaktorer

Publicerat

den

Stad med elektricitet

Förenade Arabemiraten uppges enligt Bloomberg sikta på att bygga ett datacenter på massiva 5 GW. En stor kärnkraftsreaktor är på omkring 1 GW, detta datacenter skulle således motsvara fem stycken stora kärnkraftsreaktorer. Storleken på själva datacentret skulle vara större än hela Monaco.

Datacentrets fokus ska vara AI och ska utvecklas av OpenAI i samarbete med det Abu Dhabi-baserade techkonglomeratet G42.

Ett datacenter kan delvis skruva upp och ner hur mycket elektricitet det använder, men i grund och botten handlar det ändå om att det som önskas är stabil tillgång på elektricitet 24/7. Att bara driva ett datacenter när solen lyser skulle bli makalöst dyrt eftersom de massiva kapitalinvesteringarna då skulle stå oanvända större delen av tiden. Det återstår att se i vilken takt datacentret byggs, men det måste göras i samklang med utbyggnaden av elproduktion.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära