Följ oss

Nyheter

Gapet mellan palladium och platina kommer att minska

Publicerat

den

Flera tackor palladium i närbild

Enligt en nyligen publicerad analytikergenomgång från Reuters kommer palladium att kosta 485 USD per troy ounce mer än platina i år. Detta är en rekordhög premium, men det finns anledning att tro att gapet mellan palladium och platina kommer att minska under 2020. Reuters undersökning visar att platina kommer att återhämta sig från sin åtta år långa nedgång under nästa år.

En brist på palladium och ett överskott av platina har reverserat den traditionella hierarkin mellan de två metallerna som båda främst används i fordon för att minska skadliga utsläpp.

Palladium

Palladium steg från en botten på 449,55 dollar per ounce i början av 2016 för att nå rekordnivåer över 1 600 dollar i mars. Sedan dess har palladiumpriserna fallit tillbaka till omkring 1 400 dollar.

Undersökningen genomfördes genom att tillfråga 27 analytiker och handlare som den här månaden gav en medianprognos för palladium till i genomsnitt 1 350 dollar i år – det högsta årliga genomsnittet någonsin – och 1 250 USD år 2020.

Prisprognosen är högre än liknande undersökningar

Den förutsägelsen är högre än en liknande undersökning som genomfördes för tre månader sedan, och spådde priser på 1 200 USD i år och 1 150 dollar år 2020. Detta gör emellertid att palladium hamnar bakom guldpriset. En parallell Reutersundersökning visade att ädelmetallhandlarna tror att guldkursen kommer att landa på 1 322 USD per troy ounce under 2019 samt 1 369 USD under nästa år.

Underskott åtta år i rad

Konsultföretaget Metals Focus förutspår ett underskott om 789 000 ounces palladium i år på 10 miljoner ounce-årsmarknaden – det åttonde årliga underskottet – och underskott av samma storlek under flera år efter det.

Även palladium har gynnats av en övergång från diesel- till bensinmotorer efter utsläppsskandalen år 2015. Både palladium och platina används i fordon för att rena avgaser men palladiumanvändandet är högre i bensinmotorer. En avmattning i bilförsäljningen på nyckelmarknader, inklusive USA och Kina, kan underminera priserna säger INTL FCStone-analytikern Edward Meir. En annan risk är att biltillverkare kommer att minska kostnaderna genom att använda mer platina och mindre palladium.

Det finns få tecken på detta, men investerare som förväntar sig substitution har ökat sina satsningar på högre platinapriser, vilket har lyft metallen från en botten på cirka 800 dollar per ounce till lite under 900 dollar.

Platina kommer att kämpa för att hålla fast vid de kurserna, fann undersökningen. Analytiker och handlare angav en medianprognos på 865 dollar för det här året – det lägsta årliga genomsnittet sedan 2004.

Den prognosen är högre än en liknande undersökning som genomfördes för tre månader sedan, och spådde priser på 1 200 USD i år och 1 150 dollar år 2020.

Platina har ett beständigt utbudsöverskott. World Platinum Investment Council förväntar sig ett överskott på 680 000 ounces i år på en marknaden som är 8 miljoner ounce stor – det tredje raka året av överutbud.

”Platinans utbuds- och efterfrågerelation är inte lika konstruktiv som palladium, så vi har sett hur denna metall kämpat på uppsidan under en längre tid”, säger INTL FCStones Meir.

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära