Nyheter
Gapet mellan palladium och platina kommer att minska

Enligt en nyligen publicerad analytikergenomgång från Reuters kommer palladium att kosta 485 USD per troy ounce mer än platina i år. Detta är en rekordhög premium, men det finns anledning att tro att gapet mellan palladium och platina kommer att minska under 2020. Reuters undersökning visar att platina kommer att återhämta sig från sin åtta år långa nedgång under nästa år.
En brist på palladium och ett överskott av platina har reverserat den traditionella hierarkin mellan de två metallerna som båda främst används i fordon för att minska skadliga utsläpp.

Palladium steg från en botten på 449,55 dollar per ounce i början av 2016 för att nå rekordnivåer över 1 600 dollar i mars. Sedan dess har palladiumpriserna fallit tillbaka till omkring 1 400 dollar.
Undersökningen genomfördes genom att tillfråga 27 analytiker och handlare som den här månaden gav en medianprognos för palladium till i genomsnitt 1 350 dollar i år – det högsta årliga genomsnittet någonsin – och 1 250 USD år 2020.
Prisprognosen är högre än liknande undersökningar
Den förutsägelsen är högre än en liknande undersökning som genomfördes för tre månader sedan, och spådde priser på 1 200 USD i år och 1 150 dollar år 2020. Detta gör emellertid att palladium hamnar bakom guldpriset. En parallell Reutersundersökning visade att ädelmetallhandlarna tror att guldkursen kommer att landa på 1 322 USD per troy ounce under 2019 samt 1 369 USD under nästa år.
Underskott åtta år i rad
Konsultföretaget Metals Focus förutspår ett underskott om 789 000 ounces palladium i år på 10 miljoner ounce-årsmarknaden – det åttonde årliga underskottet – och underskott av samma storlek under flera år efter det.
Även palladium har gynnats av en övergång från diesel- till bensinmotorer efter utsläppsskandalen år 2015. Både palladium och platina används i fordon för att rena avgaser men palladiumanvändandet är högre i bensinmotorer. En avmattning i bilförsäljningen på nyckelmarknader, inklusive USA och Kina, kan underminera priserna säger INTL FCStone-analytikern Edward Meir. En annan risk är att biltillverkare kommer att minska kostnaderna genom att använda mer platina och mindre palladium.
Det finns få tecken på detta, men investerare som förväntar sig substitution har ökat sina satsningar på högre platinapriser, vilket har lyft metallen från en botten på cirka 800 dollar per ounce till lite under 900 dollar.
Platina kommer att kämpa för att hålla fast vid de kurserna, fann undersökningen. Analytiker och handlare angav en medianprognos på 865 dollar för det här året – det lägsta årliga genomsnittet sedan 2004.
Den prognosen är högre än en liknande undersökning som genomfördes för tre månader sedan, och spådde priser på 1 200 USD i år och 1 150 dollar år 2020.
Platina har ett beständigt utbudsöverskott. World Platinum Investment Council förväntar sig ett överskott på 680 000 ounces i år på en marknaden som är 8 miljoner ounce stor – det tredje raka året av överutbud.
”Platinans utbuds- och efterfrågerelation är inte lika konstruktiv som palladium, så vi har sett hur denna metall kämpat på uppsidan under en längre tid”, säger INTL FCStones Meir.
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
Nyheter
Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter2 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris