Följ oss

Nyheter

Fyra av Storbritanniens åldrande kärnkraftverk kan förlängas in på 30-talet

Publicerat

den

Energi

En stor del av Storbritanniens kärnkraftverk har blivit så gamla att de ska stängas. Men i en ny publicering från franska EDF som står bakom verken så kan driften förlängas för fyra av dem till in på 30-talet.

Två av EDF:s äldsta kärnkraftverk, Heysham 1 i Lancashire och Hartlepool i Teesside, har tidigare fått sina nedläggningar uppskjutna från våren 2026 till 2027, medan de andra två, Heysham 2 och Torness i East Lothian, förlängdes från 2028 till 2030.

Men i en nyligen publicerad uppdatering av flottan säger EDF att det finns en potentiell möjlighet för alla fyra anläggningarna att förbli online till åtminstone 2030. Det som sannolikt kommer att avgöra frågan är om EDF kan visa för kontrollmyndigheten att grafitblocken fortfarande är tillräckligt bra. När de blir gamla så kan sprickor uppstå. EDF måste visa att kärnkraftverket fortfarande kan stängas ner om det uppstår en jordbävning som kan förväntas 1 gång på 10 000 år.

Hur det blir kommer även påverka Sverige i förlängningen. Mellan Norge och Storbritannien finns en elkabel på 1 400 MW. Om Storbritannien har mer baskraft själva minskar behovet att importera från Norge.

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära