Följ oss

Nyheter

Fortsatt pressat läge för koppar när priset hamnat i backwardation

Publicerat

den

Koppar, Cu

Kortfristiga kopparkontrakt handlas återigen till en enorm premie till terminer i London, ett tecken på att förra månadens oöverträffade stramhet i spotleveranser är långt ifrån över.

Koppar

Medan terminspriserna faller i takt med att utsikterna för efterfrågan försämras, pekar stigande premier för spotkontrakt på ett utbudsunderskott på London Metal Exchange, med varulager nära en flera decennier lång botten. Premierna för spotkontrakt slog rekordnivåer förra månaden, i ett tillstånd som kallas backwardation som signalerar att spotefterfrågan vida överskrider utbudet.

Som var fallet under oktoberpressen, betalar köpare på London Metal Exchange återigen enorma premier för att rulla sina frontmånadskontrakt. Spreaden mellan kontrakten mellan november och december steg till $275 per ton vid börsens stängning på måndagen, i en av de största backwardations som någonsin setts på börsen.

De branta priserna och det minskande utbudet av metall på LME och andra börser står i skarp kontrast till ökande oro över efterfrågan som drar ner terminspriserna. Tremånaderspriserna har fallit med cirka 10 procent från förra månadens topp, på grund av en nedgång i tillverkningen i Kina och ökande skuldrisker i dess fastighetssektor.

Backwardationen i de främre månadskontrakten steg till rekordhöga 1 060 dollar per ton under förra månadens oöverträffade press, vilket fick LME att införa nödåtgärder i ett försök att återställa ordningen. Även om dessa steg kan förhindra att backwardationen når sådana extrema nivåer igen, kan köpare fortfarande komma under ytterligare press innan novemberkontraktet går ut om knappt två veckor.

LME-data visar att det fortfarande finns mer än 17 300 kontrakt utestående som kommer att behöva regleras innan novemberkontraktet löper ut, vilket innebär att säljare antingen måste köpa tillbaka kontrakten eller hitta koppar för att leverera till LME-lager. Det öppna intresset för novemberkontrakt är lika med 433 775 ton, nästan 14 gånger den mängd metall som är tillgänglig för köpare i LMEs lagernätverk.

Även med bakåtstegringen kom koppar och andra basmetaller under ny press på tisdagen mitt i oron över en avmattande kinesisk ekonomi och förhöjd inflation. Medan den globala energikrisen håller på att strypa metallförsörjningen, ökar motvinden för Kinas tillväxt på grund av energikrisen, nedskärning av fastigheter och utbrott av coronavirus.

Det väcker oro för styrkan i det bredare råvarurallyt som drev råvaror och LMEs index till rekordhöjder förra månaden. Det övergripande marknadssentimentet försämrades när handlare väntade på viktiga centralbanksbeslut mitt i oro för inflationen. Dollarn förändrades lite inför ett centralt Federal Reserve-möte, där ett tillkännagivande väntas om planer på att minska sitt massiva program för obligationsköp.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Nyheter

Platinapriserna faller trots prognoser om utbudsunderskott

Publicerat

den

Trots upprepade prognoser om ett växande utbudsunderskott har platinapriset fallit 15 procent sedan början av 2023. Det har gjort att platina förväntas avsluta året med den sämsta utvecklingen på fem år.

Platina står i kontrast till guld som har stigit med 14 procent i år, tack vare stora köp av centralbanker som har kompenserat utflödet från guldstödda ETFer.

Den senaste kvartalsuppdateringen från World Platinum Investment Council (WPIC) har återigen lyft fram underskottsprognosen för 2023 gällande platina och förutspår ytterligare ett, men mindre, underskott för 2024. Trots detta har priserna på metallen vägrat att röra sig högre.

Rapporten ser ett underskott för den globala platinamarknaden på 1,071 miljoner troy ounce för i år, på grund av en total efterfrågetillväxt på 26 procent till 8,150 miljoner troy ounce på årsbasis och svagt utbud. Det beror på att både gruvdrift och återvinning förväntas ligga långt under nivåerna före covid i år och nästa år. Utbudet sjunker med 3 procent jämfört med föregående år till 7,079 miljoner troy ounce, enligt WPIC-rapporten.

Fortsätt läsa

Populära