Fortsatt pressat läge för koppar när priset hamnat i backwardation

Kortfristiga kopparkontrakt handlas återigen till en enorm premie till terminer i London, ett tecken på att förra månadens oöverträffade stramhet i spotleveranser är långt ifrån över.

Koppar

Medan terminspriserna faller i takt med att utsikterna för efterfrågan försämras, pekar stigande premier för spotkontrakt på ett utbudsunderskott på London Metal Exchange, med varulager nära en flera decennier lång botten. Premierna för spotkontrakt slog rekordnivåer förra månaden, i ett tillstånd som kallas backwardation som signalerar att spotefterfrågan vida överskrider utbudet.

Som var fallet under oktoberpressen, betalar köpare på London Metal Exchange återigen enorma premier för att rulla sina frontmånadskontrakt. Spreaden mellan kontrakten mellan november och december steg till $275 per ton vid börsens stängning på måndagen, i en av de största backwardations som någonsin setts på börsen.

De branta priserna och det minskande utbudet av metall på LME och andra börser står i skarp kontrast till ökande oro över efterfrågan som drar ner terminspriserna. Tremånaderspriserna har fallit med cirka 10 procent från förra månadens topp, på grund av en nedgång i tillverkningen i Kina och ökande skuldrisker i dess fastighetssektor.

Backwardationen i de främre månadskontrakten steg till rekordhöga 1 060 dollar per ton under förra månadens oöverträffade press, vilket fick LME att införa nödåtgärder i ett försök att återställa ordningen. Även om dessa steg kan förhindra att backwardationen når sådana extrema nivåer igen, kan köpare fortfarande komma under ytterligare press innan novemberkontraktet går ut om knappt två veckor.

LME-data visar att det fortfarande finns mer än 17 300 kontrakt utestående som kommer att behöva regleras innan novemberkontraktet löper ut, vilket innebär att säljare antingen måste köpa tillbaka kontrakten eller hitta koppar för att leverera till LME-lager. Det öppna intresset för novemberkontrakt är lika med 433 775 ton, nästan 14 gånger den mängd metall som är tillgänglig för köpare i LMEs lagernätverk.

Även med bakåtstegringen kom koppar och andra basmetaller under ny press på tisdagen mitt i oron över en avmattande kinesisk ekonomi och förhöjd inflation. Medan den globala energikrisen håller på att strypa metallförsörjningen, ökar motvinden för Kinas tillväxt på grund av energikrisen, nedskärning av fastigheter och utbrott av coronavirus.

Det väcker oro för styrkan i det bredare råvarurallyt som drev råvaror och LMEs index till rekordhöjder förra månaden. Det övergripande marknadssentimentet försämrades när handlare väntade på viktiga centralbanksbeslut mitt i oro för inflationen. Dollarn förändrades lite inför ett centralt Federal Reserve-möte, där ett tillkännagivande väntas om planer på att minska sitt massiva program för obligationsköp.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top