Connect with us

Nyheter

Fortsatt pressat läge för koppar när priset hamnat i backwardation

Published

on

Koppar, Cu

Kortfristiga kopparkontrakt handlas återigen till en enorm premie till terminer i London, ett tecken på att förra månadens oöverträffade stramhet i spotleveranser är långt ifrån över.

Koppar

Medan terminspriserna faller i takt med att utsikterna för efterfrågan försämras, pekar stigande premier för spotkontrakt på ett utbudsunderskott på London Metal Exchange, med varulager nära en flera decennier lång botten. Premierna för spotkontrakt slog rekordnivåer förra månaden, i ett tillstånd som kallas backwardation som signalerar att spotefterfrågan vida överskrider utbudet.

Som var fallet under oktoberpressen, betalar köpare på London Metal Exchange återigen enorma premier för att rulla sina frontmånadskontrakt. Spreaden mellan kontrakten mellan november och december steg till $275 per ton vid börsens stängning på måndagen, i en av de största backwardations som någonsin setts på börsen.

De branta priserna och det minskande utbudet av metall på LME och andra börser står i skarp kontrast till ökande oro över efterfrågan som drar ner terminspriserna. Tremånaderspriserna har fallit med cirka 10 procent från förra månadens topp, på grund av en nedgång i tillverkningen i Kina och ökande skuldrisker i dess fastighetssektor.

Backwardationen i de främre månadskontrakten steg till rekordhöga 1 060 dollar per ton under förra månadens oöverträffade press, vilket fick LME att införa nödåtgärder i ett försök att återställa ordningen. Även om dessa steg kan förhindra att backwardationen når sådana extrema nivåer igen, kan köpare fortfarande komma under ytterligare press innan novemberkontraktet går ut om knappt två veckor.

LME-data visar att det fortfarande finns mer än 17 300 kontrakt utestående som kommer att behöva regleras innan novemberkontraktet löper ut, vilket innebär att säljare antingen måste köpa tillbaka kontrakten eller hitta koppar för att leverera till LME-lager. Det öppna intresset för novemberkontrakt är lika med 433 775 ton, nästan 14 gånger den mängd metall som är tillgänglig för köpare i LMEs lagernätverk.

Även med bakåtstegringen kom koppar och andra basmetaller under ny press på tisdagen mitt i oron över en avmattande kinesisk ekonomi och förhöjd inflation. Medan den globala energikrisen håller på att strypa metallförsörjningen, ökar motvinden för Kinas tillväxt på grund av energikrisen, nedskärning av fastigheter och utbrott av coronavirus.

Det väcker oro för styrkan i det bredare råvarurallyt som drev råvaror och LMEs index till rekordhöjder förra månaden. Det övergripande marknadssentimentet försämrades när handlare väntade på viktiga centralbanksbeslut mitt i oro för inflationen. Dollarn förändrades lite inför ett centralt Federal Reserve-möte, där ett tillkännagivande väntas om planer på att minska sitt massiva program för obligationsköp.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära