Connect with us

Nyheter

Fortsatt låg efterfrågan av olja under 2021

Published

on

Två fat olja

COVID-19 kan fortsätta pressa den globala efterfrågan på olja med så mycket som fem miljoner fat per dag även nästa år. Efterfrågeåterhämtningen kan komma att dröja till 2022 skriver analytikerna hos Raymond James i den rapport som publicerades den 11 maj 2020.

Två oljefat

Analytikerna förväntar sig att avsaknaden av ett effektivt vaccin eller behandling kommer att minska efterfrågan på den globala oljemarknaden med fem miljoner fat per dag under 2021. För de följande åren räknar analytikerna med att efterfrågan kommer att minska med 2,5 miljoner fat per dag.

Analytikerna beräknar att efterfrågan för jetbränsle kommer att falla med 2 miljoner fat per dag medan marknaden för vägtransport, som består av bensin och diesel, kommer att se ett fall på 1,6 miljoner fat per dag. Industriell och petrokemisk efterfrågan kommer att minska med en miljon fat per dag medan marknaden för marinbränsle kommer att minska med 400 000 fat per dag.

Antagande att ett vaccin kommer att utvecklas och godkännas av tillsynsmyndigheter någon gång under hösten 2020, vilket är ett bästa tänkbara scenario och dramatiskt snabbare än någon tidigare vaccinutvecklingsprocess, betyder inte att det är tillgängligt till vintern säger analytikerna. Istället förväntar analytikerna sig att det är främsta sjukvårdsarbetare och högriskindivider som kommer att få vaccination först, medan den bredare befolkningen inte skulle få deras förrän mot slutet av 2021.

April har varit botten på efterfrågekurvan

”Vår första prognos för efterfrågan påverkar 2021. Den skulle ha varit exceptionellt baisseartad under normala omständigheter, men låt oss vara uppriktiga: det är ingenting jämfört med hur de senaste månaderna har varit” skrev analytikerna. ”Tidpunkten för ekonomiska beslut om återöppning av regeringar, trafikstockningsdata och kommentarer från raffinaderier pekar på att april har varit botten efterfrågepåverkan orsakad av Coronaviruset, med resten av andra kvartalet ser bättre ut, och tyder på en osäker men förbättrad bild för andra halvåret.”

Analytikerna hos Tudor Pickering Holt & Co sade den 11 maj att investerarnas tro på att oljemarknaden har passerat det värsta av efterfrågekrisen har lett till att raffinaderier har återhämtat sig med 40 %.

”Trots ökande investeraroptimism, målar terminskurvan upp en extremt dyster utsikt framöver” sade de. För den amerikanska östkustmarknaden indikerar terminspriserna förädlingsmarginaler på mindre än hälften sett från 2013 till 2019, sade de, med den främsta svagheten är bensinpriserna.

”Vi är oroliga över att efterfrågan på bensin kommer att falla som en följd av betydande arbetslöshet och personer som arbetar hemifrån” sade de. ”Dieselterminerna handlas lägre, under nivåerna för åren 2013-2019. Här är utmaningen mer på utbudssidan. Om den nuvarande kurvan kommer att realiseras kommer de kommande 18 månaderna vara extremt utmanande för amerikanska raffinaderier.”

Som svar på förlorad efterfrågan och i syfte att hindra spridningen av viruset, har amerikanska oljeraffinaderier kört sina anläggningar på miniminivåer och till och med tomgång i vissa fall.

Även om de ser tecken på att efterfrågan på olja börjar återhämta sig när statliga regeringar börjar lyfta restriktioner väntar sig de flesta företag, med undantag för Delek US Holdings Inc på tydliga tecken på en fortsatt efterfrågan återhämtning innan de ökar oljeproduktionen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära