Följ oss

Nyheter

Fortsatt bear market för oljan

Publicerat

den

Fat med olja

VFat med oljai ser en fortsatt bear market för oljan efter denna vecka. Det historiska avtalet med Iran har väckt en hel del spekulationer om hur mycket iransk olja som kommer tillbaka till marknaden, och hur snabbt. Uppskattningarna är ännu så länge mycket spekulativa då inga officiella siffror har presenterats, men det är sannolikt att Iran kommer att producera någonstans i närheten av en miljon fat råolja per dag igen inom loppet av tolv månader. December 2015 är det tidigaste datumet som sanktionerna kan komma att upphävas, men fram till dess kommer Iran att ha närmare 40 miljoner fat råolja i lager som kan säljas.

Under tiden som oljehandlarna försöker avgöra de oljevolymer som kan komma att exporteras från Iran har oljepriset fallit. Den 16 juli i år föll priset på West Texas Intermediate, WTI, och handlades mycket nära den psykologiskt viktiga nivån 50 USD per fat, och var därmed i närheten av nivåer som oljepriset inte handlats till på flera månader.

Den pågående nedgången i oljepriserna fortsätter att drabba de största oljebolagen. ConocoPhillips (NYSE: COP) meddelade nyligen sitt beslut att ytterligare minska sina investeringar för djuphavsborrning. Bolaget beslutade att avbryta sitt kontrakt med Ensco DS-9 drill som ConocoPhillips hade planerat att använda för att borra en djupvattenbrunn i Mexikanska golfen senare i år. Avbrytandet av kontraktet innebär att ConocoPhillips måste betala fartygets ägare, Ensco plc (NYSE: ESV), termineringsavgifter under ungefär två år till ett värde av daglig hyra av riggen. Det kan komma att uppgå till en dryg halv miljard dollar. Till detta tillkommer andra kostnader som Ensco kan ha ådragit sig som en följd av uppsägningen av kontraktet. Trots detta hoppas styrelsen för ConocoPhillips att denna åtgärd skall förbättra bolagets kassaflöde från och med 2017.

ConocoPhillips valde samtidigt att öka sin kvartalsvisa utdelning med en cent vilket kan tolkas som att bolagets styrelse bedömer att aktieägarna kan förvalta kapitalet bättre än vad bolaget kan när oljepriserna är så pass låga.

Produktionskostnaden är ett problem

Problemet för de stora oljebolagen är produktionskostnaderna. Det har skrivits mycket om de effektivitetsvinster som oljebolagen har gjort gällande service och utrustning, något som bidrar till att sänka prisnivån som krävs för att oljeprojekt ska vara lönsamma. De stora kostnadsbesparingarna har emellertid skett inom produktionen av skifferolja och skiffergas, två områden som de stora oljebolagen sällan har en stor exponering mot. För det stora flertalet oljebolag är det dyrare att producera olja i dag än vad det var för några år sedan, detta samtidigt som oljepriset har fallit kraftigt. Enligt konsultföretaget Boston Consulting Group är kostnaden för prospektering och utveckling av nya oljefyndigheter nu tre gånger så hög som de var för ett decennium sedan, cirka 105 USD per fat under 2014.

Kostnadsbesparingarna räcker inte långt

Trots att de stora oljeproducenterna har genomfört stora kostnadsbesparingar under de senaste månaderna är det tydligt att detta inte räcker långt när oljan som produceras handlas till hälften av utvinningskostnaderna. Det kommer att krävas betydligt större kostnadsbesparingar och att Iran, ett land i stort behov av exportintäkter, inte dumpar all sin olja på marknaden.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära