Följ oss

Nyheter

Fonder köper aktier i Sino Agro Food

Publicerat

den

Sino Agro Food producerar i Kina

Bild från Sino Agro Foods produktion

Sino Agro Food är ett kinesiskt matråvaruföretag som är listat på OTC-marknaden i USA. Mer än hälften av aktierna ägs dock numera av svenska investerare efter att företaget fått mycket uppmärksamhet av informationstjänsten Jordanfonden. Inom ungefär två månader kommer företaget även att parallellnoteras i Sverige på First North-listan.

Sino Agro Foods aktie har trots imponerande siffror i rapporterna sjunkit under de senaste par åren. Aktien handlas kring ett p/e-tal på 1, eller tom kring 0,75.

Nu meddelar dock Jordanfonden att det första svenska fondbolaget har köpt aktier i Sino Agro Food. Det är Gustavia Davegårds fond Gustavia Energi och Råvaror, en svensk råvarufond, som har investerat.

Vidare meddelar Jordanfonden att The Gold Report skriver att det amerikanska fond- och kapitalförvaltningsbolaget Adrian Day har börjat köpa aktier i Sino Agro Food. Vilket Jordanfonden tror kan vara en delförklaring till att det har varit större omsättning i aktien under de senaste två månaderna.

Även om man inte är aktieägare så är det utan tvekan en intressant aktie att följa, något av ett äventyr skulle man kunna säga.

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

  1. Claes

    3 mars, 2013 vid 02:08

    Gustavia Energi och Råvaror är en klart intressant råvarufond att investera i. Jag tror på den större utvecklingen de följer, men lite extra roligt är att de har lite mindre innehav som går utanför de mest traditionella innehaven.

  2. Magnus

    12 maj, 2013 vid 17:41

    Värst vilken tid det tar bara för Sino Agro att notera sig på First North. Tycker fonderna borde kunna sätta lite press på företaget att få det klart.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Relationen mellan råvaror och aktiemarknaden är intressant – råvaror rekordlågt prissatta

Publicerat

den

relationen mellan GSCI Commodity Index (råvaror) och S&P 500 Index (aktier)

Vi tittar oftast på råvarupriser i amerikanska dollar. Och det räcker att titta på guldpriset i svenska kronor för att få ett helt annat perspektiv. Men i ovanstående graf har ett längre steg tagits och vi ser priset på råvaror i relation till aktiemarknaden. För att vara mer specifik så representeras råvaror av det vanligt använda GSCI Commodity Index och aktier representeras av S&P 500, dvs stora amerikanska bolag.

Den första observationen man gör är att råvaror prissätts rekordlågt och att det dessutom pågått under en längre tid.

Det är något av en hjärnskrynklare att tänka på värdering och utvecklingen av den i denna relation. Det är lätt att förstå att man vanligtvis väljer att mäta allting i USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyskland säkrar ytterligare 1 miljon ton LNG per år till 2043

Publicerat

den

SEFE och Adnoc skriver under avtal om LNG-leveranser

Det tyska företaget SEFE Securing Energy for Europe och Abu Dhabi-baserade ADNOC har skrivit ett långsiktigt avtal för leverans av LNG. Avtalet avser 1 miljon ton LNG per år under 15 år med planerad start år 2028, dvs avtalet kommer då att sträcka sig till år 2043. Avtalet gäller leverans från den kommande LNG-anläggningen Ruwais.

När Ruwais-projektet, som består av två LNG-förvätskningståg med en kombinerad kapacitet på 9,6 mmtpa, är slutfört kommer det att mer än fördubbla ADNOC:s LNG-produktionskapacitet för att möta den ökande globala efterfrågan på naturgas.

Tyskland älskar naturgas

Naturgas är den enda energiformen som den tyska befolkningen kan enas om att de vill ha. Landet har också som strategi att importera sin energi, till skillnad från många grannländer som föredrar inhemsk produktion. Det som ska förändra den tyska energimarknaden i längden är fusionskraft, det är dock på lång sikt, något man hoppas ska kunna börja byggas ut på 2040-talet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på robusta närmar sig arabica

Publicerat

den

Priserna på robustakaffe i London har fortsatt att stiga och de certifierade lagren har kontinuerligt sjunkit. Är det möjligt att världens ersättningskaffe kan stjäla showen och plötsligt bli den dyrare av de två kaffetyperna? 

Efterfrågan började först skifta till mer robusta redan 1997 efter att priserna på arabicakaffe steg kraftigt medan priserna på robusta rasade. 

De certifierade arabica-lagren hade sjunkit till noll medan lagren av robustakaffe hopade sig eftersom Vietnam stadigt ökade produktionen utan att efterfrågan initialt kunde absorbera detta utbud. 

Rostare lade märke till den stora prisskillnaden och anpassade blandningar för att använda mer av den billigare bönan. Den trenden har fortsatt sedan dess. Nu har plötsligt tidvattnet vänt och efter flera år av svikande vietnamesiska skördar och en uppgång i användningen av robustakaffe efter att arbitragen vidgades för två år sedan när Brasilien hade en skördebrist, började utbudet av robusta-kaffe att tunnas ut.

Det har funnits flera tillfällen där arbitragen var ännu snävare än den är nu, men vanligtvis har det varit när priserna på arabica var kraftigt pressade snarare än när båda marknaderna låg på förhöjda nivåer. 

Runt julen 1995 hade arbitraget minskat till 3,82 cent en kort stund. Detta var också sista gången som priset på robusta i London handlades till över 3 000 dollar per ton. Sedan dess har robusta inte handlats över arabica för mer än en bråkdel av en sekund under dagen. 

Snabbkaffe har traditionellt gjorts med robusta-bönor, men under de senaste åren har snabbkaffe uppgraderats med premiumprodukter från stora tillverkare som har valt att använda arabica-kaffe istället och bidragit till en stark tillväxt i denna produktkategori.

Fortsätt läsa

Populära