Connect with us

Nyheter

Fonder köper aktier i Sino Agro Food

Published

on

Sino Agro Food producerar i Kina

Bild från Sino Agro Foods produktion

Sino Agro Food är ett kinesiskt matråvaruföretag som är listat på OTC-marknaden i USA. Mer än hälften av aktierna ägs dock numera av svenska investerare efter att företaget fått mycket uppmärksamhet av informationstjänsten Jordanfonden. Inom ungefär två månader kommer företaget även att parallellnoteras i Sverige på First North-listan.

Sino Agro Foods aktie har trots imponerande siffror i rapporterna sjunkit under de senaste par åren. Aktien handlas kring ett p/e-tal på 1, eller tom kring 0,75.

Nu meddelar dock Jordanfonden att det första svenska fondbolaget har köpt aktier i Sino Agro Food. Det är Gustavia Davegårds fond Gustavia Energi och Råvaror, en svensk råvarufond, som har investerat.

Vidare meddelar Jordanfonden att The Gold Report skriver att det amerikanska fond- och kapitalförvaltningsbolaget Adrian Day har börjat köpa aktier i Sino Agro Food. Vilket Jordanfonden tror kan vara en delförklaring till att det har varit större omsättning i aktien under de senaste två månaderna.

Även om man inte är aktieägare så är det utan tvekan en intressant aktie att följa, något av ett äventyr skulle man kunna säga.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Claes

    3 mars, 2013 at 02:08

    Gustavia Energi och Råvaror är en klart intressant råvarufond att investera i. Jag tror på den större utvecklingen de följer, men lite extra roligt är att de har lite mindre innehav som går utanför de mest traditionella innehaven.

  2. Magnus

    12 maj, 2013 at 17:41

    Värst vilken tid det tar bara för Sino Agro att notera sig på First North. Tycker fonderna borde kunna sätta lite press på företaget att få det klart.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära