Nyheter
Faller efterfrågan på guld när räntan stiger?
En av de ”regler” vi får lära oss är att räntan har en påverkan på såväl optioner som aktier, men framförallt priset på guld, en tillgång som inte ger någon direktavkastning alls. Det finns enligt alla läroböcker ett negativt samband som gör att värdet på dessa tillgångar faller i värde när räntan stiger. Detta stämmer i teorin, men hur är det i praktiken, framförallt i dagens turbulenta ekonomi? Är det fortfarande sant att efterfrågan på guld faller då räntan stiger?
Allt annat lika så bör svaret vara ja. Bättre avkastning på pengar, ofta substituerat med statsskuldsväxlar, gör att alternativkostnaden för att köpa guld stiger, vilket skall få efterfrågan att minska. Men och detta är ett stort men… Allt annat lika är ett begrepp som är sällsynt utanför de ekonomiska teorierna.
Ta till exempel Kina, ett land som är ett utmärkt exempel på att stigande räntor mycket väl kan öka efterfrågan på guld eftersom inflation och tillväxt är två betydligt viktigare värdedrivare. Nu är Kina kanske inte ett typiskt exempel, men det är onekligen värt att titta närmare på då landet är världens näst största nettoköpare av guld, endast passerat av Indien. Data från World Gold Council visar att Kina under det första kvartalet 2011 stod för en tredjedel av världens globala guldkonsumtion mätt i ton. Jämfört med samma period 2010 steg köpen av guld med 47 procent och detta trots att den kinesiska centralbanken höjt räntan inte mindre än fyra gånger. Grafen nedan visar på att de kinesiska guldkonsumenterna under de senaste fem åren ignorerat centralbankens räntehöjningar.
Vid årsskiftet, när den kinensiska centralbanken, People’s Bank of China (PBoC), började med en serie operationer på räntemarknaden sade förståsigpåarna att Kinas efterfrågan på guld skulle komma att falla eftersom:
- Högre räntor skulle ge guldpriset en ordentlig korrektion.
- Stigande räntor gör att guldmarknaden kommer att likna hela havet stormar.
- Rädslan för stigande kinesiska räntor kommer att ha en negativ effekt på efterfrågan på guld.
Sedan dessa förutsägelser – som alla lämnades av stora globala banker – har den kinesiska centralbanken fortsatt att höja räntorna, samtidigt som kinesernas efterfrågan på guld, mätt i yuan, har fortsatt upp – tillsammans med priset på guld. Därmed inte sagt att räntan inte har någon påverkan på efterfrågan på guld alls, ser vi närmare bakom dessa siffror går det att konstatera att realräntorna, skillnaden mellan den nominella räntan och inflationen, har ett samband med minskade köp av guld.
Så egentligen är det realräntan och inte den nominella räntan som styr, vilket gör att guldkonsumtionen tenderar att stiga när räntorna är låga eller då inflationen är hög. Därför kommer de högre kinesiska räntorna endast att ha en kortsiktig effekt på guldpriset och om de misslyckas med att skrämma ned inflationen så kommer effekterna att bli synnerligen kortlivade. Hur ofta har den monetära politiken de förväntade effekterna?
Det är också föga osannolikt att People’s Bank of China kommer att genomföra riktigt omvälvande interventioner på räntemarknaderna. Kinas president, Hu Jintao, sade till George W Bush att vad som höll honom sömnlös på nätterna var tanken på hur han var tvungen att skapa 25 miljoner nya arbeten – varje år. De kinesiska myndigheterna är livrädda att en minskad tillväxt kommer att skapa en social och politisk oro i landet vilket redan märkts som en följd av att den kinesiska tillväxten börjat avta. Tillväxten i april i år var imponerande 13,8 procent jämfört med föregående år, i mars i år var samma siffra 14,8 procent. Där har vi en förklaring till att de kinesiska myndigheterna inte arbetat mer med att använda sin ränta som ett vapen i sina försök att minska den kinesiska inflationen utan valt att arbeta med andra metoder.
Så har People’s Bank of China höjt de kommersiella bankernas kassakrav – den andel av kundernas inlåning som bankerna måste behålla i sina kassavalv och inte kan låna ut – inte mindre än fem gånger i år för att på detta sätt försöka begränsa bankernas utlåning. Kina har också visat att landet är villigt att vidta direkta åtgärder för att dämpa prishöjningar. I en händelse som förde tankarna till 80-talets prisstopp i Sverige valde de kinesiska myndigheterna att döma brittisk-nederländska Unilever till böter för att bolaget offentligt talat om att det möjligen skulle företa prishöjningar.
Tillsammans med inflationen är den andra drivkraften för den ökade guldkonsumtionen i Kina landets ekonomiska tillväxt. I takt med att denna har ökat har de disponibla inkomsterna stigit vilket gjort att ännu fler personer nu har råd att köpa guld.
Tidigare har det talats om att en ökad bruttonationalprodukt och ett allt mer växande globalt inflytande av västerländsk kultur (som tenderar att vara negativt för guld) skulle leda till att den andel av kinesernas inkomster som spenderas på guld skulle komma att minska väsentligt. Istället har vi sett den rakt motsatta effekten.
Sedan 2004 har Kinas ekonomi dubblats, men de kinesiska guldköpen har under samma period ökat med mer än 500 procent. Det finns inget som tyder på att det kommer att stoppa här, snarast är det så att Kina arbetar på att komma i kapp. Landet avreglerade sin guldmarknad så sent som 2001, att jämföra med Indien som gjorde samma sak 1990. Indien som är det enda land som köper mer guld än Kina, spenderade 2,5 procent av sin BNP på guldinköp 2010, samma siffra för Kina var 0,4 procent. Hade den kinesiska konsumtionen legat på samma nivå som den indiska hade Kina köpt 3.000 ton guld under förra året – 78 procent av den globala konsumtionen. Det hade fått guldpriset att stiga till rekordnivåer. 0,4 procent är en låg siffra, men den stiger hela tiden – och det gör även landets BNP vilket gör att det är betydligt mer guld som köps av kineserna varje år som går. 2009 användes 0,3 procent av den kinesiska BNP:n till att köpa guld, och året innan var samma siffra 0,25 procent. När Kina växer köps mer guld.
För oss västerlänningar som förknippar en stigande efterfrågan på guld med ett dystert ekonomiskt klimat är detta bakvänt. En förklaring är att i takt med att Kina växer sig allt rikare och de disponibla inkomsterna stiger har allt större del av befolkningen råd att investera och inte bara spendera sin lön på livsnödvändigheter. Det finns emellertid fortfarande gott om personer som sitter på åskådarläktaren eftersom de ännu inte är rika nog att köpa sitt eget guld.
Summan av kardemumman är att efterfrågan på guld i världens näst största ekonomi endast marginellt drivs av räntorna. Ekonomisk tillväxt och inflationsförväntningar spelar en betydligt större roll.
Nyheter
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.
Nyheter
Tuffa tider för stål i Europa
Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.
Nyheter
LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa
LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.
– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.
Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.
– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.
Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.
– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.
Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.
Fakta om LKAB och kritiska mineral
- LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
- Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
- Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
- EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
- Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
- Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
- LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter1 vecka sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining