Connect with us

Nyheter

Experter tror på högre oljepris nästa år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Coronavirusets spridning har lamslagit världens ekonomier och fått efterfrågan på olja att minska med över 30 procent. Oljepriset har samtidigt fallit kraftigt. Världens oljeproducerande länder har kommit överens om att minska produktionen av olja, något som kan ge en viss lättnad. Avtalet kommer emellertid inte att kunna leda till någon betydande minskning av oljeproduktionen under det andra kvartalet 2020 då det tar för lång tid att stänga ned och ställa om produktionen. Långsiktigt kan det få stor betydelse, om länderna håller vad de lovar.

Produktion av olja i siluett

OPEC och de oljeproducerande länderna utanför gruppen inledde redan innan påsk diskussioner om att minska produktionen, men de har haft svårt att komma överens. Det var först på påskdagen som ett avtal om att minska produktionen med närmare 10 miljoner fat om dagen i maj och juni kunde komma till stånd.

Man insåg att marknaden för att köpa råolja är utmanande, och att man måste göra någonting proaktivt, eftersom man skulle tvingas kapa produktionen i vilket fall som helst, säger Ed Morse, råvaruansvarig vid Citigroup i New York.

Räcker detta?

Oljepriset som halverats sedan årsskiftet för att hamna på den lägsta nivån sedan efter millennieskiftet. Det stora prisfallet oroar många producenter och de vill ha upp priset för att undvika ytterligare en kris. Om detta avtal är tillräckligt är inte analytikerna säkra på.

Avtalet spås komma få effekt, men kritik har framförts att det var för litet och att det kom försent. Efterfrågan har minskat med mer än dubbelt så mycket som de 9,7 miljoner fat per dag som gruppen kommit överens om att minska oljeproduktionen med. Under tiden fylls lagren av olja på.

Men även om Citigroup inte tror på någon kraftig prisökning på råoljan under andra kvartalet, så tror banken att avtalet på längre sikt kommer att få stor betydelse. Beslutet gör att Citigroup räknat upp prisprognosen även för nästa år. Priset för ett fat brentolja ligger på drygt 30 dollar. Banken tror att priset på Brentoljan rör sig tillbaka till 50 dollar per fat under nästa år.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *