Connect with us

Nyheter

EU:s Green Deal sätter energipriserna i rörelse

Published

on

Europa

Veckans kommentar om elmarknaden v.37 2020

Entelios

Nästa vecka kommer EU-kommissionen att presentera sitt förslag för nästa steg när det gäller minskade koldioxidutsläpp i EU. Arbetet med ”Green Deal” har pågått under en längre tid och läckor gör gällande att EU-kommissionen kommer att presentera mål som är i den övre delen av skalan för det man redan hade förväntat sig.

Ambitiösa mål

Det är sannolikt att man nästa vecka kommer att presentera ett mål om en reduktion på 55 % av koldioxidutsläppen (från 1990-nivåerna) före 2030. Detta är väldigt ambitiöst, men i linje med det spår som EU har följt sedan Kyoto-avtalet. Marknaderna är osäkra på hur detta kommer att påverka prissättningen av energi, inte minst vad gäller priset på utsläppsrätter i EU. Priserna för koldioxidkvoter är instabila men ligger på en hög nivå.

I Norden präglas kraftmarknaden alltjämt av det stora hydrologiska överskottet som byggdes upp i vintras, men ser man till spotpriset och marknadens rörelser kan man ana en viss kontroll från vattenkraftsproducenternas sida. Hur vädret utvecklas framöver kommer att avgöra om priserna stiger till mer normala nivåer eller om vi återigen kommer att få se nya bottennivåer på spotmarknaden.

Terminspriserna rör sig uppåt mot en viss normalisering, och prisskillnaden mellan Norden och Europa krymper sakta men säkert. Det betyder att de nordiska terminspriserna stiger mer än vad vi ser i Europa.

Läget på de övriga råvarumarknaderna är instabilt. Senaste veckan såg vi en korrigering på aktiemarknaderna, något som även tycks ha påverkat råvarumarknaderna för kol, gas, olja och koldioxidkvoter. Oroliga råvarumarknader har stor påverkan på kraftmarknaderna i Europa, och därmed även på våra nordiska kraftpriser.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: +4,9 TWh (+/- 0 TWh)
Systempris: 22,70 €/MWh (+ 6,59 €/MWh)
Terminspris YR-21: 25,54 €/MWh (- 0,13 €/MWh)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära