Följ oss

Nyheter

Europas solkraftproduktion får svenska elpriser att falla

Publicerat

den

Solceller på tak

Solkraftsproduktionen på kontinenten har fått elpriserna i Tyskland och Danmark att falla dramatiskt den senaste veckan, vilket har spillt över på de svenska elpriserna. Systempriset på den nordiska elbörsen Nord Pool låg förra veckan på den lägsta noteringen sedan november 2020, 15 öre per KWh. Fortsatt låga elpriser väntas innevarande vecka.   

Den kraftigt ökande solkraften i Europa avspeglas tydligt i elpriserna i Europa nu när förbrukningen är låg. I söndags fick den starka solproduktionen elpriset i Nederländerna att falla till minus 400 Euro per MWh vid timme 15 i söndags, vilket spillde över till Tyskland och Danmark och vidare till Sverige. Elpriset var -10 euro per MWh i hela Sverige under fyra timmar på söndagseftermiddagen.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

– När det är låga priser på kontinenten importerar vi i Norden deras billigare kraft. Låga och till och med negativa elpriser kommer att bli allt vanligare framöver, den här tiden på året när förbrukningen är låg och solproduktionen är stark, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker Bixia.

Bottennoteringarna avlöste varandra förra veckan och elpriserna på Nord Pool låg på veckobasis på de lägsta nivåerna sedan november 2020. Den kraftiga solproduktionen på kontinenten bidrog tillsammans med låg förbrukning, god tillrinning och mycket vind till de pressade priserna. 

Priserna under innevarande vecka väntas vara fortsatt låga.

– Vårfloden har toppat, men tillrinningen är fortsatt stark och i kombination med ett par dagar med riklig vind i Norden och stark fortsatt solkraftproduktion på eftermiddagarna blir resultatet låga priser. Vi får lite mindre vind framåt helgen och veckosnittet kommer att ligga på runt 15 öre per KWh i system denna vecka, och runt det dubbla, cirka 30 öre, nästa vecka, säger Johan Sigvardsson.

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära