Följ oss

Nyheter

Ett skäl till att investera i prospekteringsbolag

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Det bästa skälet till att investera i ett prospekteringsbolag är hävstången. Det är inte helt ovanligt att prospekteringsföretag, så kallade juniors, levererar en kursuppgång om 10 gånger eller mer till sina aktieägare på kort tid om ett betydande fynd görs. Betänk följande:

Inom gruvvärlden är det ingen hemlighet att majoriteten av de ekonomiska utvinningsbara mineralfyndigheterna hittas av junior-gruvbolagen eller fristående malmletare. Det finns flera orsaker till detta. De som är verksamma inom prospekteringsföretagen är inte några långsamma byråkrater vilket ibland förekommer i större, mer etablerade företag som bedriver fullskalig utvinning. Detta gör att prospekteringsföretagen snabbt kan komma att fatta beslut, både i styrelserummet som ute på fältet.

Så kallade seniorer har i allmänhet en annan roll, nämligen att finansiera och ta de fyndigheter som prospekteringsföretagen upptäckt och utvecklat dem till produktion. Det viktigaste skälet är emellertid att de flesta prospekterare tenderar att vara hungriga och entreprenörer, vilket är en betydande orsak till att dessa upptäcker fyndigheter eftersom de har talang, motivation och engagemang i sin ledningsgrupp. Prospektering tenderar därför att vara en kreativ verksamhet.

Det sägs ofta att om en prospekteringsgeolog hittar en gruva så kommer han att hitta andra. Det är ett välkänt faktum att färre än var tjugonde geolog kommer att kunna ta åt sig äran av att ha hittat en fyndighet som går till produktion och gruvdrift. De få utvalda geologer och malmletare som finner dessa verkar ha ett sjätte sinne för att lyckas med detta. Det sägs också att dessa geologer sällan passar in i en traditionell företagskultur eftersom de föredrar att vara ute på fältet istället för att sitta bakom ett skrivbord och titta på en datorskärm eller tala i telefon. Det sägs ofta att medan de flesta geologer har ett fast grepp om mineralprospektering så kan de inte ta sina fynd vidare till nästa steg när de väl fått Moder Jord att avslöja sina hemligheter.

Ofta drivs prospekteringsföretag av personer som med framgång har arbetat för större bolag och andra prospekteringsföretag. Frågan är varför någon vill bli chef för ett prospekteringsföretag, som sällan har några intäkter eller kan erbjuda en anständig om ens någon lön. Svaret finns i de potentiellt stora belöningarna som finns om och när en upptäckt görs, vilket lockar de allra största talangerna. Det är således så att dessa hellre arbetar för att kunna ta del av en betydande värdeökning än för en hög lön som är den belöning som de hade fått om de gjort motsvarande upptäckt på ett stort producerande bolag, där en framgångsrik prospekteringsgeolog som gjort ett betydande fynd får en klapp på ryggen och en bonus, om de har tur.

Som en del av ett prospekteringsföretag kan geologen, som ofta är stor delägare i bolaget, komma att ta del av en stor del av den värdeökning som uppkommer som en följd av den upptäckt de har gör. I en gruvakties livscykel är det under prospekteringsfasen som den största uppgången och hävstången kan komma att ske i aktien.

Under de senaste åren har mycket litet av storföretagens pengar använts för att söka efter nya fyndigheter. Prospekteringsutgifterna minskade drastiskt under åren mellan 1997 och 2001 när gruvbranschens bottnade. Därefter har vi sett en formidabel bull market inom bas- och ädelmetallmarknaderna. Prospekteringsbudgetarna har ökat eftersom sökandet efter nya fyndigheter prioriteras då de stora bolagen behöver fylla på sina reserver. Med detta förnyade intresse för prospektering så har intresset för prospekteringsföretag ökat på kapitalmarknaderna samtidigt som spotpriserna fortsatt att öka, något som kan komma att leda till en exponentiell ökning av aktiekurserna i prospekteringsföretagen.

[quote]In the mining world, the majority of Gold deposits are found by junior mining companies. They provide better leverage and potential for long term investors.[/quote]

Richard Russell, en framstående författare när det gäller gruvdrift och råvaruinvesteringar, har sagt om den pågående ädelmarknaden:

[quote]Jag tror att förmögenheter kommer att göras under de kommande åren av dem som nu bygger upp stora positioner i guld och prospekteringsaktier. Dessa trender tenderar att pågå längre än vad någon tror att möjligt. Guldet befinner sig nu i en bull market. Jag tror att guld (och mycket sannolikt också silver) kommer att skapa stora förmögenheter för dem som tar stora positioner i ädla metaller…[/quote]

Stor hävstång

De stigande mineralpriserna har inte bara gjort att sektorn har fått betydligt större fokus från placerarna, samt lett till att än mer kapital allokerats för prospektering vilket ökar sannolikheterna för att finna nya fyndigheter. Detta ökar också värdet av nya potentiella fyndigheter genom hävstångseffekter eftersom värdet av mineralfyndigheter mäts i nuvärdet av framtida kassaflöden.

Säg att ett bolag finner en deponi om en miljon troy ounces, och att de tekniska studierna antyder att det går att bryta dessa under en period om tio år, till en kostnad om mycket låga 250 USD per troy ounce inklusive kapitalkostnader. I exemplet antar vi att guldpriset som bolaget räknar med att det kan sälja sitt guld för är 350 USD per troy ounce, vilket är ett osannolikt lågt pris det med. Med antagande om en diskonteringsränta om tio (10) procent över tio år ger detta ett värde på fyndigheten om cirka 70 MUSD. Ökar guldpriset med 15 procent, till 400 USD per troy ounce så kommer samma guld att öka i värde till 100 MUSD, en värdeökning om nästan 50 procent. Hävstången i prospekteringsbolaget versus den underliggande råvaran är över 300 procent i detta fall.

[quote]Investors interested in Gold may also want to consider investments in Gold producing companies.[/quote]

Det finns flera olika alternativ till att förvärva guld i fysisk form. Den som har valt att investera i guld bör även se över vilka möjligheter som finns när det gäller bolag i denna sektor, det kan till exempel vara intressant att titta närmare på investeringar i guldproducerande företag antingen som ett alternativ till eller tillsammans med någon ädelmetallinvestering.

För ett par år sedan kom placerarnas syn på ädelmetaller att förbättras, något som resulterade i en ökad tillgång på riskkapital som kom såväl stora producerande företag som prospekteringsbolag tillgodo. Åsikten var att eftersom den långsiktiga trenden är att guldpriset skulle upp så skulle även efterfrågan på guldaktier komma att öka, något som gjorde att många investerare valde att investera i prospekteringsbolagen. Bland de aktier som prefererades fanns guldbolag med en skuldfri balansräkning och ohedgad produktion som kunde dra fördel av kommande prisstegringar och stora reserver som kan brytas under lång tid framåt. Sedan dess har marknaden krävt en högre riskpremie för denna typ av bolag men det finns fortfarande många placerare som anser att dessa mindre företags aktier kommer att fortsätta att spegla guldets framtida kursutveckling men till en lägre risk än den som är hänförlig till investeringar i fysiska ädelmetaller eller på terminsmarknaderna.

Samtidigt som guldpriset fortsätter att stiga pågår jakten efter de prospekteringsföretag som fortfarande befinner sig i en tidig tillväxtfas. Konkurrensen finns och inte bara från andra investerare, utan även från de större producerande företagen som på senare tid köpt upp allt fler mindre prospekteringsföretag med bevisade reserver. Eftersom flera av dessa förvärv skett med hjälp av egna aktier bör även investeringar i producerande gruvföretag vara ett alternativ för den som föredrar ädelmetaller, i alla fall om det är frågan om företag som nyligen har förvärvat stora bevisade reserver. Med förväntan om en aggressiv avkastning, måste emellertid en stor uppmärksamhet ägnas åt de tekniska faktorerna: avkastning, testresultat, reserver och driftkostnaderna. Ännu så länge föredrar vi därför prospekteringsföretagen eftersom vi gör bedömningen att det är här det kommer att gå att tjäna större pengar.

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftreaktorutvecklaren Blykalla har gjort en kapitalanskaffning på 80 Mkr

Publicerat

den

Närbild på en del av Blykallas kärnkraftsreaktor

Blykalla har genomfört en kapitalanskaffning om 80 miljoner kronor. Rundan leddes av Norrsken Launcher tillsammans med Nucleation Capital, med deltagande från Earth Venture Capital, Farvatn och flera privata investerare.

Det tillförda kapitalet kommer att vara avgörande för Blykallas industrialisering av sin avancerade kärnreaktor, SEALER (Swedish Advanced Lead-cooled Reactor). SEALER är konstruerad för kommersiell kraftproduktion i ett mycket kompakt format, med unika säkerhetsfunktioner som möjliggörs av ett antal egenutvecklade innovationer.

En av dessa viktiga innovationer är Blykallas korrosionstoleranta stållegeringar, som möjliggör effektiv kylning av reaktorer med flytande bly. Med detta tekniska genombrott säger Blykalla att de kan uppnå effektiv serieproduktion, vilket leder till snabbare driftsättning och lägre kostnader än konventionell kärnkraft. SEALER gör det också möjligt att använda kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen i industriella tillämpningar genom produktion av vätgas, biokol och biobränsle, utöver lokal elproduktion. Slutligen bidrar denna teknik till att förverkliga en cirkulär avfallsmodell. Jämfört med konventionell kärnkraft kan SEALERs bränslecykel utvinna upp till 140 gånger mer energi ur uranmalm, vilket endast ger en bråkdel av avfallet, som behöver lagras under endast 1 % av deponeringstiden.

Rod Adams, Managing partner på Nucleation Capital, säger: ”Vi är mycket glada över att kunna investera i Blykalla, en grupp med unik och mycket konkurrenskraftig korrosionsskyddsteknik för användning i deras relativt mogna blykylda reaktorkonstruktion. Denna teknik kommer att göra det möjligt för dessa reaktorer att överträffa sig själva som en avancerad kärnkraftsdesign, som kan ge tillförlitlig och koldioxidfri kraft till energiköpare runt om i världen.”

Norrsken, som ledde bolagets såddrunda tillsammans med Uniper 2022, säger: ”Blykalla bygger ett team i världsklass för att ta företagets unika IP mot snabb industrialisering. Denna teknik kommer att vara avgörande för den europeiska övergången till grön, säker baskraft som så desperat behövs för att minska koldioxidutsläppen i industrin, säkra nätets tillförlitlighet och leverera på de enorma behoven av att driva AI”, enligt Erik Engellau-Nilsson, partner på Norrsken Launcher.

Tien Nguyen, grundande partner på Earth Venture Capital, kommenterar: ”Vår investering i Blykalla understryker vår fasta tro på deep-tech vid en tidpunkt då Sydostasiens behov av ren, hållbar energi är obestridligt. Med Indonesien, Singapore, Filippinerna och Thailand i spetsen beräknas efterfrågan på SMR-driven energi överstiga 10 GW år 2035. Detta återspeglar ett akut behov av energilösningar som kan driva på den ekonomiska tillväxten och samtidigt säkerställa ett hållbart klimat. Blykallas innovativa tillvägagångssätt är perfekt anpassat för att hantera denna utmaning och erbjuder en skalbar, effektiv energilösning.”

Blykalla är för närvarande i förberedande arbete för att licensiera tekniken i Sverige, en regulatorisk miljö som snabbt anpassas till utvecklingen av ny kärnkraft. Ett viktigt steg för att industrialisera och kvalificera tekniken är att bygga den elektriska testreaktorn i Oskarshamn, som utvecklas tillsammans med OKG (Unipers svenska dotterbolag) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Parallellt för företaget diskussioner med industriella partners för att stödja byggandet av kärnreaktorer för off-grid värme- och elproduktion. Blykalla har hittills mött marknadsintresse från aktörer inom gruv-, stål- och andra energiintensiva industrier.

Jacob Stedman, Blykallas VD, kommenterar: ”Det är fantastiskt att vara en del av denna kärnkraftsrenässans, och att se hur stort intresset för kärnkraft är från företag i takt med att de regulatoriska förutsättningarna faller på plats. SEALERs funktioner, kostnad och effekt gör den perfekt lämpad för industriella användare som vill minska koldioxidutsläppen och bli enda avnämare, eller till och med ägare, av SMR. Det speglar det starka och brådskande behovet från industrin att säkra tillgången till ren och konkurrenskraftig energi. Detta kommer trots allt att vara avgörande för branschens gröna omställning och fortsatta tillväxt.”

Blykalla på 1 minut
Fortsätt läsa

Nyheter

Mexikos sockerproduktion den lägsta på ett decennium

Publicerat

den

Sockerbitar i närbild

Mexiko beräknas att producera 4,7 miljoner ton socker i år, den lägsta sockerproduktionen under det senaste decenniet. Sockerproduktionen fortsätter att ligga under de senaste två säsongerna på grund av minskande industriella skördar på grund av långvarig torka.

Både den veckovisa sockerproduktionen och sockerrörskrossen ligger betydligt under de senaste två säsongerna.

Vi har sett en ökning av sockerrörsarealen den här säsongen jämfört med förra året. Hittills ligger ton sockerrör per ha över de senaste två säsongerna.

Mexiko fortsätter att se låga mängder nederbörd. Eftersom Mexiko inte har ordentliga bevattningssystem, beror landets sockerrörsproduktion strikt på nederbörd. Än så länge fortsätter den ackumulerade nederbörden att ligga under de senaste två åren samtidigt som den också ligger under tioårsgenomsnittet.

Med en inhemsk produktion på 4,7 miljoner ton kommer Mexiko att behöva importera socker för att fortsätta exportera socker till USA.

Hur mycket socker kommer Mexiko att importera?

Även med lägre sockerproduktion kommer Mexiko att leta efter socker från sina grannar för att kunna uppfylla så mycket av sin amerikanska kvot som möjligt. För att möta amerikanska exportvolymer bedömer analytikerna att Mexiko kommer att importera cirka 500 000 ton. Hittills har Mexiko importerat cirka 168 000 ton vilket gör att landet över 300 000 ton kvar att importera. Importen kommer sannolikt att komma från Centralamerika och Brasilien.

Eftersom USA inte producerar tillräckligt med socker för att möta den inhemska efterfrågan måste de importera socker. Större delen av USAs importerade socker kommer från Mexiko på grund av deras nära handelsrelation och geografiska närhet.

Fortsätt läsa

Populära