Ett oljepris på 80 USD per fat i sikte

Ett oljepris på 80 USD per fat är i sikte, det är priset som SEB i sin senaste stora oljerapport spår kommer att gälla 2019. Banken spår ett pris på 55 USD under 2017, 60 USD under 2018 och ett rejält kliv uppåt till 80 USD under 2019. Detta är betydligt högre än både terminskurvan och konsensusestimaten (se graferna i diagrammet nedan).

SEB har analyserat marknaden och ser framför sig att oljemarknaden går från att vara balanserad till att gradvis bli trängre under 2017, en utveckling som spås fortsätta under 2018, för att sedan bli substantiellt trängre under 2019. Det finns ett tak på oljeprisutvecklingen i närtid på grund av att den amerikanska oljeproduktionen (onshore) har fått fart igen, vilket är utöver att det redan finns ett stort lager av olja. Under 2018 ser dock SEB att lagernivåerna kommer att normaliseras och under 2019 bli lägre än vanligt. SEB tror på en stark återkomst för den amerikanska oljeproduktionen men att detta inte är tillräckligt för att väga upp underskottet från resten av producenterna utanför OPEC.

Ny och gammal SEB-prognos för oljepriset

SEB oljeprisprognos för 2017, 2018, 2019

Prognoser och terminspris

Marknadens konsensusprognoser för priset på brentolja är högre än vad det går att köpa oljan till på termin idag. SEB tror dock att priset kommer att bli ännu mycket högre.

Oljeprisprognoser

 

  2 Replies to “Ett oljepris på 80 USD per fat i sikte”

  1. Leif skriver:

   Sänk skatten på bensin och diesel med minst 5 kronor

  2. Hochman skriver:

   Prognosen träffade trenden rätt bra.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top