Följ oss

Nyheter

Elpriset sköt i vädret med nyårsraketerna

Publicerat

den

Nu utökar banken sitt utbud och lanserar som första aktör möjligheten att ta en position med fem gångers hävstång.

Elpriset i januari tog samma väg som nyårsraketerna: rakt upp! Men utgångspunkten var rekordlåg, nämligen bottenpriserna vi vande oss vid i fjol. Nu välkomnar vi ett nytt år med mer normala elpriser.

Entelios

Det nordiska systempriset för januari blev i snitt ca 45,7 EUR/MWh, eller 46,2 öre/kWh (SEK). Ett nästan dubbelt så högt pris jämfört med januari förra året. Men det är värt att notera att detta bara är något högre än vad elpriset brukar vara i januari när sett till flera år sammantaget.

Förklaringen till årets prisskutt är att det faktiskt blev vinter i januari i år. Kallt och torrt väder präglade årets första månad och det har verkligen märkts i vattenmagasinen. Dessa var som bekant bräddfulla vid inledningen av året.

Men när alla höjer effekten i värmeslingor och värmepumpar samtidigt som vi bara får mindre än hälften av den normala nederbörden – påverkar det de nordiska priserna avsevärt. Resultatet av det kalla och torra vädret är att vattenmagasinen tappas av en hel del, även om nivån i Norge är fortsatt nära maximal för januari för sett till de senaste tjugo åren. Den hydrologiska balansen är dock på god väg ner mot normalläget igen. Det innebär att vi inte har en situation som förra vintern då vattenkraftsproducenterna var tvungna att producera för fullt för att bli av med det stora resursöverskottet som kom i form av all snö som föll i fjol. Det medförde som bekant att priserna föll till rekordlåga priser under våren och sommaren. En mer normal första månad på året ger nu mer normala kraftpriser för januari, men innebär även en rejäl uppgång från fjolårets prisnivå.

Trots några få oväderperioder blev det under årets sista månad mindre vindkraft än vad vi har vant oss vid. Detta har inte så stor betydelse för energibalansen. Men det har stor betydelse för prisbildningen. Vindkraft produceras till vilket pris som helst till nätet och när så sker pressas priset neråt. Men detta upplevde vi alltså inte särskilt mycket av under senaste månaden.

Med hög förbrukning och i övrigt ingen press neråt från vare sig vatten- eller vindkraft blir elpriset i Norden ganska likt de tyska kraftpriserna. Inte fullt så högt men inte långt därifrån och betydligt mer liknande än vad vi upplevde förra året. När vindkraftverken står mycket stilla är det gaskraft som påverkar elpriset i Tyskland mest. Och just gaspriserna har varit höga den senaste månaden på grund av stor efterfrågan av flytande gas till Asien.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

NordLink i drift

En av årets nyheter i kraftbranschen är att en strömkabel mellan södra Norge och Tyskland som nu har tagits i drift. Hittills har det i stort sett bara exporterats kraft ut från Norden via denna kabel. Detta har varit möjligt på grund av låg vindkraftsproduktion i Nordtyskland. Samtidigt som en ny kabel nu har tagits i drift är undervattenskabeln mellan Norge och Nederländerna nu avstängd på grund av fel. Det betyder att exportmöjligheten från Norden under resten av vintern just nu sammantaget blir ungefär likadan som i fjol.

Utsikterna tyder på att elpriset kommer att bli lägre än i januari men cirka tre gånger så högt som i fjol. Tre gånger låter dramatiskt men säger egentligen mer om hur extraordinärt låga fjolårspriserna var. Om detta blir det slutliga utfallet menar vi att elpriset i så fall är tillbaka på det normala.

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära