Följ oss

Nyheter

Elpriset sköt i vädret med nyårsraketerna

Publicerat

den

Nu utökar banken sitt utbud och lanserar som första aktör möjligheten att ta en position med fem gångers hävstång.

Elpriset i januari tog samma väg som nyårsraketerna: rakt upp! Men utgångspunkten var rekordlåg, nämligen bottenpriserna vi vande oss vid i fjol. Nu välkomnar vi ett nytt år med mer normala elpriser.

Entelios

Det nordiska systempriset för januari blev i snitt ca 45,7 EUR/MWh, eller 46,2 öre/kWh (SEK). Ett nästan dubbelt så högt pris jämfört med januari förra året. Men det är värt att notera att detta bara är något högre än vad elpriset brukar vara i januari när sett till flera år sammantaget.

Förklaringen till årets prisskutt är att det faktiskt blev vinter i januari i år. Kallt och torrt väder präglade årets första månad och det har verkligen märkts i vattenmagasinen. Dessa var som bekant bräddfulla vid inledningen av året.

Men när alla höjer effekten i värmeslingor och värmepumpar samtidigt som vi bara får mindre än hälften av den normala nederbörden – påverkar det de nordiska priserna avsevärt. Resultatet av det kalla och torra vädret är att vattenmagasinen tappas av en hel del, även om nivån i Norge är fortsatt nära maximal för januari för sett till de senaste tjugo åren. Den hydrologiska balansen är dock på god väg ner mot normalläget igen. Det innebär att vi inte har en situation som förra vintern då vattenkraftsproducenterna var tvungna att producera för fullt för att bli av med det stora resursöverskottet som kom i form av all snö som föll i fjol. Det medförde som bekant att priserna föll till rekordlåga priser under våren och sommaren. En mer normal första månad på året ger nu mer normala kraftpriser för januari, men innebär även en rejäl uppgång från fjolårets prisnivå.

Trots några få oväderperioder blev det under årets sista månad mindre vindkraft än vad vi har vant oss vid. Detta har inte så stor betydelse för energibalansen. Men det har stor betydelse för prisbildningen. Vindkraft produceras till vilket pris som helst till nätet och när så sker pressas priset neråt. Men detta upplevde vi alltså inte särskilt mycket av under senaste månaden.

Med hög förbrukning och i övrigt ingen press neråt från vare sig vatten- eller vindkraft blir elpriset i Norden ganska likt de tyska kraftpriserna. Inte fullt så högt men inte långt därifrån och betydligt mer liknande än vad vi upplevde förra året. När vindkraftverken står mycket stilla är det gaskraft som påverkar elpriset i Tyskland mest. Och just gaspriserna har varit höga den senaste månaden på grund av stor efterfrågan av flytande gas till Asien.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

NordLink i drift

En av årets nyheter i kraftbranschen är att en strömkabel mellan södra Norge och Tyskland som nu har tagits i drift. Hittills har det i stort sett bara exporterats kraft ut från Norden via denna kabel. Detta har varit möjligt på grund av låg vindkraftsproduktion i Nordtyskland. Samtidigt som en ny kabel nu har tagits i drift är undervattenskabeln mellan Norge och Nederländerna nu avstängd på grund av fel. Det betyder att exportmöjligheten från Norden under resten av vintern just nu sammantaget blir ungefär likadan som i fjol.

Utsikterna tyder på att elpriset kommer att bli lägre än i januari men cirka tre gånger så högt som i fjol. Tre gånger låter dramatiskt men säger egentligen mer om hur extraordinärt låga fjolårspriserna var. Om detta blir det slutliga utfallet menar vi att elpriset i så fall är tillbaka på det normala.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära