Nyheter
Elpriset i augusti 30 procent lägre än förra året

Enligt elbolaget Bixias elprisrapport hamnade snittpriset på el i augusti runt 39 öre per kWh, vilket är närmare 30 procent lägre än augusti förra året. Förra sommaren var dock extrem, då torkan och högtrycken gjorde att elpriserna blev rekordhöga. I år har augusti präglats av mer lågtryck vilket fyllt på vattenmagasinen samtidigt som vi haft mer vindkraft än förra året.

– Även om augusti månad avslutades med ett rejält högtryck med temperaturer över 30 grader på många håll så har vädret generellt varit ganska ostadigt med en hel del nederbörd. Det har gjort att våra vattenmagasin fyllts på. Här i Norden dominerar el producerad från vattenkraft vilket gör att nivåerna i våra vattenmagasin har stor påverkan på elpriset. Förra året vid den här tiden var den hydrologiska balansen minus 25 TWh, nu har vi ett snitt på minus 6 TWh, Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.
Antalet soltimmar var enligt SMHI ganska genomsnittligt för månaden medan nederbördsmängden varierade över landet, mest regnade det i norra Norrland. Vattenkraften i Norden har under augusti stått för i genomsnitt 53 procent av vår elanvändning och vindkraften för 11,5 procent. Trots att fler solceller har installerats den senaste tiden står solen för en knapp procent av vår totala elanvändning i Norden.
– Den värmebölja som drog in i slutet av månaden gjorde att användningen av komfortkyla ökade. Efter förra sommarens rekordvärme har fler hushåll och företag installerat luftkonditionering vilket gör att den totala elanvändningen här i Norden stiger i samband med värmeböljor, säger Matina Rosenberg.
Många faktorer påverkar elpriset
Vädret har en stor påverkan på elpriset, framförallt här i Norden där vi har mycket vatten- och vindkraft som är väderberoende. Men det finns många andra faktorer som påverkar elpriset, inte minst kol- och gas- och utsläppsrättspriser. Dessutom har efterfrågan på el en stor betydelse, vilket både hänger ihop med väder och konjunktur.
– Ju mer el som produceras från förnybara källor som sol-, vind- och vatten, desto mer kommer elpriset att variera. Vissa dagar då det exempelvis blåser mycket kommer vindkraften att pressa ner priset. Det har installerats mycket ny vindkraft i Norden det senaste året som vi kommer att märka av, säger Matina Rosenberg.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter1 vecka sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter2 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt
-
Nyheter1 vecka sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris