Följ oss

Nyheter

Elpriset beräknas stiga med 35 procent på 12 år

Publicerat

den

Vindkraftverk mot ljus kvällshimmel

Vindkraftverk mot ljus kvällshimmelBixia publicerar i veckan sin långtidsprognos för elprisutvecklingen som sträcker sig till år 2030. I prognosen räknar elbolaget med att priserna kommer att falla något under nästa år för att därefter stiga. År 2030 räknar Bixia med att prisnivån kommer att ligga på cirka 37 euro per MWh i snitt, jämfört med det nordiska elpriset 2016 där snittet låg på 27 euro per MWh.

Priset har en stark koppling till energibalansen, dvs hur mycket el vi i Norden producerar jämfört med hur mycket el vi förbrukar och hur mycket vi exporterer eller importerar.

– Enligt den prognos vi tagit fram forstätter elförbrukningen att öka i Norden, utan energieffektiviseringar skulle ökningen dock varit ännu högre. Stor del av den ökade förbrukningen handlar om befolkningsökningen, fler serverhallar och fler elbilar, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.

Totalt beräknar Bixia att elförbrukningen i Norden kommer att öka med 21 TWh (21 miljarder kilowattimmar) fram till år 2030.

– Det motsvarar ungefär en tredjedel av den kärnkraft vi producerar i Sverige i år. Den siffran kunde varit betydligt högre om det inte hade varit för de energieffektiviseringar som sker samtidigt som allt fler väljer att sätta upp solpaneler, vilket håller nere hushållens elförbrukning från elnätet, säger Matina Rosenberg.

Mer förnybart och mer finsk kärnkraft
I Bixias basscenario kommer elpriset att sjunka de kommande åren för att därefter stiga. År 2030 beräknas prisnivån att ligga på drygt 37 euo per MWh.

– Det beror på att vi de kommande åren, fram till 2019, får ett tillskott i energibalansen, pga ny finsk kärnkraft och mer förnybar el i hela Norden. Efter 2019 försvagas dock energibalansen kopplat till att vi stänger ner Ringhals 1 och 2 samt ökar exporten via nya kabelförbindelser, säger Matina Rosenberg.

Fler elbilar
Sverige har ett mål att nå en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030. Avgörande för om elbilen får ett större genombrott på marknaden är kostnaden för batteriet. Denna kostnad ser vi har minskat drastiskt de senaste åren.

– Det stora genombrottet för elbilen bedöms ske någon gång mellan 2020 och 2025. Idag är ökningen av elbilar och laddhybrider cirka 1000 bilar per månad i Sverige. Vi bedömer att elanvändningen i Norden inom transportsektorn kommer att öka fortsatt i något lägre takt fram till 2020 men att det därefter tar fart lite mer rejält, säger Matina Rosenberg.

Prisvariationer över dygnet
Bixia räknar med att elpriserna framöver kommer att variera mer under dygnet, beroende på den stora mängden förnybart som kommer in i systemet.

– Att priserna kommer att variera mycket över dygnet beror framförallt på mycket mer vindkraft i framtiden. Det här kan vi se tecken på redan idag, där vindkraften tydligt pressar elpriserna vid blåsigt väder, säger Matina Rosenberg.

Stor osäkerhet
Globala klimatmål, europeiska och nationella miljömål är också betydelsefulla för energisystemets framtid.

– Målsättningar om mer förnybart skapar utmaningar för de mer traditionella kraftslagen och energisystemet överlag. Framtiden är svår att prognostisera inte enbart bereonde på eventuella politiska styrmedel utan också beroende av teknikutveckling. Frågan är inte vart vi är på väg utan hur fort det går, säger Matina Rosenberg.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

IKEA investerar i den svenska kiselproducenten Green14

Publicerat

den

Green14:s pilotanläggning på KTH

Green14 är det svenska företaget som ska bygga upp produktion av kisel utan att använda stora mängder fossil energi. Nu har Ingka Investments, som ingår i IKEA-sfären, investerat 2 miljoner euro. Samarbetet syftar till att stödja en mer hållbar kiselproduktion och säkerställa tillgången till kritiska råvaror.

Green14:s innovativa väteplasmateknik omvandlar kvarts till kisel med hög renhet med betydligt lägre utsläpp jämfört med traditionella metoder. Kisel är en nyckelkomponent i bland annat solpaneler, halvledare och elfordon.

Relevansen av inhemsk produktion av kritiska råvaror har aldrig varit mer uppenbar skriver Green14. Den senaste tidens globala utveckling har inneburit en ökning av exportförbuden för kritiska mineraler som sällsynta jordartsmetaller, litium och kisel – material som är oumbärliga för teknik som solpaneler, halvledare och elfordon. Genom att stärka Europas förmåga att producera dessa material lokalt säkerställs större motståndskraft och oberoende, vilket tryggar försörjningskedjan för den gröna omställningen.

”Europas förmåga att säkra kritiska råvaror är avgörande för att uppnå sina klimatambitioner och säkerställa oberoende. GREEN14:s teknik innebär ett steg framåt mot en mer hållbar kiselproduktion och investeringen stödjer denna ambition”, säger Adam Podgorski, VD för GREEN14.

Finansieringen från Ingka Investments kommer att stödja Green14:s pågående utveckling av sin pilotanläggning och påskynda uppskalningen av sin vätgasplasmateknik. Avtalet innehåller också villkor som ger Ingka Investments en framtida möjlighet att bli en betydande köpare av det material som produceras.

”Genom att investera i Green14 utnyttjar vi en royaltybaserad modell med möjlighet att köpa mer hållbart kisel för våra solpaneler till ett fördelaktigt pris. Den här investeringen understryker vikten av kontinuerlig innovation inom industrin för förnybar energi, vilket säkerställer en mer hållbar och resurseffektiv framtid”, säger Frederik de Jong, chef för förnybar energi på Ingka Investments.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på arabica-kaffebönor är nu över 4 USD per pund för första gången någonsin

Publicerat

den

Kaffebönor

Priset på arabica-kaffebönor har rusat i höjden och nu passerades precis 4 USD per pund på råvarubörsen i New York. Det är mer än dubbelt så högt som för ett år sedan.

De två stora producenterna Brasilien och Vietnam har haft dåligt väder för kaffeodling. När Donald Trump började gå till attack med tariffer, då blev marknaden även nervös över att kaffe från Colombia.

Världen har nu under hela fyra år konsumerat mer arabica-kaffe än den producerat, dvs lagren av kaffebönor är enormt låga. Förbättras inte produktionen under 2025 som kommer det bli ännu mer pressat.

Graf över priset på arabica-kaffe på New York-börsen
Fortsätt läsa

Nyheter

Belgien gör en u-sväng, går från att lägga ner kärnkraft till att bygga ny

Publicerat

den

Belgien

Belgien har de senaste åren stängt ner kärnkraftreaktorer och hade planerat att fasa ut kärnkraft helt. Till följd av Rysslands krig i Ukraina så har dock flera politiska partier bestämt sig för att landet ska göra en u-sväng i frågan. En överenskommelse blev klar i fredags.

Belgien har idag fem reaktorer, Doel 1, 2 och 4 samt Tihange 1 och 3. Doel 3 stängdes ner i september 2022 och Thihange 2 i januari 2023. Det var tänkt att Doel 4 och Tihange 3 skulle stängas ner under 2025.

I ett första steg så ser landet nu till att livslängden för Doel 4 och Tihange 3 förlängs med tio år, vilket gör att landet kommer att behålla 4 GW elektricitet från kärnkraft.

Samtidigt inleder Belgien nu en satsning på att bygga 4 GW ny elproduktion från kärnkraft. SMR-reaktorer finns med i de tidiga planerna, men man vill även ha stora reaktorer.

Kärnkraften är del av en övergripande satsning på fossilfri energi i landet som använder relativt mycket fossil energi.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära