Följ oss

Nyheter

Elmarknaden just nu: Påsklovet bjuder på aprilväder

Publicerat

den

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Efter påskhelgen sjönk temperaturerna på nytt i hela landet. Det i kombination med mindre vindkraft gör att elpriserna stigit något. Som alltid är vädret ombytligt under april, våren kan göra ett snabbt intåg, och då sjunker elpriset igen. Snart väntas även vårfloden komma igång, vilket fyller på vattenkraftens magasin. Förra året skedde detta i mitten av april, men det är fortfarande osäkert när årets vårflod kommer igång.

Elpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool (exklusive påslag och moms) landade för mars på 56,6 – 63,4 öre/kWh i alla elområden. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ser ut att förbättras under april.

Månadsmedel för spotpriset på el på Nord Pool

En av Vattenfalls meteorologer, Mikael Thur, kommenterar förloppet:
– Det finns fortfarande mycket snö i fjällområdena, vilket skapar goda förutsättningar. När nederbörden består alltmer av regn så kommer vattenmagasinen att fyllas på. Den något kyligare starten av april innebär att den årliga vårfloden blir en aning försenad och det är fortfarande osäkert hur stark den kommer att bli. Så fort kylan släpper och vårfloden startar kan våren göra sitt intåg, välbehövligt efter en långdragen vinter med återkommande köldtoppar.

Just nu är tillgängligheten i kärnkraften i Norden 87 procent av installerad effekt och kärnkraftverket Olkiluoto 3 i Finland avslutar sin årliga revision med service och underhåll den 20 april. I Sverige inleds revisionen av Oskarshamn 3 den 6 april.

Geopolitiska oroligheter och striderna i Mellanöstern har fortsatt påverkan på elmarknaden. Milda väderprognoser i Europa, bra fyllnadsgrad i gaslager efter vintern samt en stark dollar är dock faktorer som begränsar uppgången av elpriset just nu.

Mars 2024 (medelspotpris)Mars 2023 (medelspotpris)
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh 56,49 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh 56,49 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh 80,62 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh 91,79 öre/kWh 
Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära